Може би на всеки се е случвало поне веднъж в живота си да приеме кортикостероиди под една или друга форма – локално, инхалаторно или инжекционно. А може просто да сте чували за тези лекарства. Каква е причината все по-често лекарите да изписват кортикостероиди? Какво ги прави предписвани?

 

В човешкия организъм нормално кортикостероиди, или по-правилно да се нарекат глюкокортикостероиди, се продуцират в кората на надбъбречната жлеза от едно познато ни вещество – холестерол. Синтезата и освобождаването им от надбъбречната кора се стимулира от т.нар. адренокортикотропен хормон - АКТХ, отделящ се от хипофизата.


 

Глюкокортикостероидите имат ефекти върху много процеси в организма – метаболизма, минералната и водно-солевата обмяна, централни ефекти, ефекти върху сърцето, хипофизата и хипоталамуса. Влияят също върху либидото и половите функции. Основоопределящо е въздействието им върху имунната система и възпалителните процеси, което очертава и основните им фармакотерапевтични ефекти – противовъзпалителен, имуносупресивен, противоалергичен и противошоков.

 

Влиянието им върху метаболизма е в следните направления:

 

 • Въглехидратна обмяна – глюкокортикостероидите потискат усвояването на глюкоза от клетките и засилват процеса на глюконеогенеза. Краен резултат е рискът от повишаване нивото на глюкоза в кръвта – т.нар. хипергликемия.
 • Белтъчна обмяна – засилват процеса на катаболизъм, т.е разграждане и освобождаване на енергия, а се потиска процеса на анаболизъм – синтез. Това се отразява на мускулите.
 • Мастна обмяна – променя се нормалното разпределение на мазнини в тялото с преобладаващото им натрупване в коремната област и горната част на торса, а намаленото им отлагане в други части.

Влияние върху минералната и водно-солева обмяна:

 

 • Глюкокортикостероидите потискат абсорбцията на калций в стомашно-чревния тракт и повишават екскрецията му чрез бъбреците. Това обяснява повишения риск от развитие на остеопороза след продължително лечение с глюкокортикостероиди.
 • Те предизвикват задържане на натрий и загуба на калий.

Глюкокортикостероидите оказват обратен отрицателен - потискащ ефект върху секрецията на адренокортикотропен хормон и кортикотропинрилизинг хормон, отделени съответно от хипофизата и хипоталамуса. Затова спирането на глюкокортикостероиди става с постепенно понижаване на дозата с цел избягване на развитието на остра надбъбречна недостатъчност и атрофия на надбъбречната кора. По този начин се дава време за възстановяване нормалното функциониране на хипоталамо-хипофизо-надбъбречната ос.

 

Противовъзпалителният им ефект се дължи на намаляване броя и активността на важни клетки и медиатори, участващи във възпалителния процес. Глюкокортикостероидите намаляват и вазодилатацията, която е характерна за това състояния и спомагат за намаляване на отока.

 

Имуносупресивното им действие се обяснява с потискане на функциите на широк спектър имунни клетки. По този начин се постига понижен отговор на имунната система към редица патогенни микроорганизми и чужди протеини.Това обяснява широкото приложение на глюкокортикостероиди в лечението на автоимунните заболявания и в периода след трансплантация..Потискането на имунната система е причина обаче и за бързото развитие на инфекции при пациенти, лекувани продължително време с глюкокортикостероиди.

 

NEWS_MORE_BOX

Основните нежелани лекарствени реакции, възникващи в хода на продължително лечение с глюкокортикостероиди са:

 • Бързо развитие на вирусни, бактериални и/или гъбични инфекции;
 • Хипергликемия – до развитието на стероиден диабет;
 • Затлъстяване с повишен апетит;
 • Остеопороза с риск от костни счупвания;
 • Артериална хипертония;
 • Язви на стомаха или дванадесетопръстника;
 • Миопатия – мускулна слабост и намалена мускулна маса, вследствие намаления внос на глюкоза и засиления белтъчен катаболизъм;
 • Кожни промени – хирзутизъм, акне, изтъняване на кожата по ръце и крака, виолетови стрии;
 • Промени в менструалния цикъл, либидо и полова активност;
 • Забавяне на растежа при деца вследствие продължителна терапия с глюкокортикостероиди;
 • Дисфония и сухота в устата след инхалаторно приложение;
 • Психични смущения - еуфория или депресия.

 

Заболявания, противопоказани за продължително лечение с глюкокортикостероиди, са: туберкулоза, диабет, развита остеопороза, заболяването на Кушинг, инфекции, тежка артериална хипертония,тромбо-емболична болест. Фамилният лекар трябва да прецизира терапията с глюкокортикостероиди.