Липсата на физическа активност е най-същественият рисков фактор за появата на сърдечносъдови заболявания и причинената от тях преждевременна смърт. Това важи особено много за дамите на възраст над 30 години.

 

До този извод са стигнали учени от Куинслед, Австралия, след като години наред проследили здравословното състояние на повече от 30 000 жени.


 

Те открили, че наред с тютюнопушенето, най-опасен за женското сърце е заседналият начин на живот. Оттам пък се стига до затлъстяване, което от своя страна причинява редица други коварни заболявания.

 

Специалистите посочват, че всяка жена над 30 години трябва да спортува поне по 150 минути седмично или около половин час всеки ден.

 

Според тях, ако тази препоръка бъде зачетена, близо 3 000 живота ще бъдат спасявани всяка година само в Австралия.

NEWS_MORE_BOX


Според учените въпреки че внезапните и силни болки в гърдите са класически признак за инфаркт, те не винаги се появяват. За щастие са известни няколко по-умерени сигнали на организма, по които може да се познае инфаркта.

 

Такива са болка или дискомфорт в други области на тялото преди и по време на инфаркт. Също така тежест, стягане, болка или парене в горната част на гърба, врата, раменете и ръцете и дори в челюстта или гърлото.

 

В акутната фаза на инфаркта може да се появи недостиг на въздух, изтощение, стомашна болка, избиване на студена пот, замаяност, повдигане.
 

Експертите изтъкват, че жените са склонни да приписват симптомите на сърдечни проблеми на нещо друго. Ако чувствате необичайна умора или болка и дискомфорт, не ги отминавайте.

 

Понякога сигналите се появяват месец преди сърдечната атака и това ви осигурява ценно време да потърсите медицинска помощ, която може да ви спаси живота.