Витамин Ц или аскорбинова киселина, представлява водноразтворим витамин с изключително многобройни функции за организма, участие в редица процеси и роля в профилактиката и лечението на множество заболявания. В развитите страни липса на витамина се наблюдава изключително рядко, но в много от развиващите се страни дефицитът на витамин Ц е често явление, като в своята най-тежка форма протича с развитие на скорбут. Различни видове витамин Ц могат да помогнат, ако имате хранителен недостиг.


Полезни ефекти на витамин Ц

Ползите от аскорбиновата киселина за организма са многобройни, като най-общо включват:


 • Мощен антиоксидант: витамин Ц намалява нивата на вредните кислородни радикали, които от своя страна са сред главните виновници за ускорените процеси на стареене, за появата на редица възпалителни, автоимунни и онкологични заболявания.
 • Доказан имуностимулатор: витамин Ц подобрява съпротивителните сили на организма срещу различни инфекции, като се използва както за профилактика, така и за лечение.
 • Роля в регенеративните процеси: аскорбиновата киселина подобрява регенеративните свойства на кожата, като предпазва от ранната поява на бръчки, показва добър ефект в комплексното лечение на редица кожни заболявания, както и изгаряния. Допълнително витамин Ц подпомага възстановяването след счупване на костите, стимулира регенерацията в ставния хрущял, подпомага функцията на зъбния емайл, показва съдовоукрепващо действие
 • Необходим за оптималното усвояване и функция на други субстанции: витамин Ц е необходим за усвояването на желязото, фолиевата киселина, участва в образуването на редица аминокиселини, хормони, колаген, има роля в метаболизма на тирозин, адреналин, норадреналин, допамин. Доказана е ролята му за усвояването на други антиоксиданти, като витамин А и витамин Е
 • Необходим в синтезата на някои невротрансмитери: важна е ролята на витамин Ц в синтезата на серотонин, известен като хормона на щастието и играещ ключова роля в процесите на сън и бодърстване, поддържането на настроението, издръжливостта на организма към болка и стрес

 

Кой е изложен на риск от хиповитаминоза?

Витамин Ц принадлежи към водноразтворимите витамини, което означава, че излишните количества се изхвърлят с урината, не се натрупват под формата на запаси и следва ежедневно да бъдат задоволявани потребностите на организма. Сред основните причини и рискови фактори за развитие на хиповитаминоза се включват:

 • Намален прием с храната: при ограничен достъп и намален внос на пресни плодове и зеленчуци, при състояния, протичащи с намален апетит (например след химиотерапия), както и при изключително рестриктивни диети, включително и хранителни разстройства (анорексия).
 • Особености в приготвянето на храната: топлинната обработка на храната, консервирането, прекомерното осоляване, изсушаване и други водят до разрушаване на значителен процент от съдържащия се в продуктите витамин Ц.
 • Подлежащи заболявания: възпалителни интестинални заболявания, чести стомашно-чревни инфекции, някои системни алергии и непоносимости, диабет, синдром на малабсорбция и други могат да влошат усвояването на аскорбиновата киселина.
 • Вредни навици: при активно, но също и при пасивното тютюнопушене (продължителен престой в задимени помещения) нуждите от витамин Ц нарастват. Тютюнопушенето, редовната консумация на алкохол, употребата на някои забранени наркотични субстанции се асоциират с повишен риск от развитие на редица неблагоприятни ефекти върху организма, включително и недостиг на витамин Ц.
 • При повишени потребности: нуждите от витамин Ц нарастват значително при бременност, кърмене, железен дефицит, тежко протичащи инфекции, при някои болести на щитовидната жлеза (хипертиреоидизъм, тиреотоксикоза), при СПИН, след тежки оперативни интервенции, но също и при продължително излагане на стрес, тежък физически труд, продължителен престой на ниски температури и други.

Симптоми при недостиг на витамин Ц

Първите симптоми при липса на витамин Ц обикновено се проявяват при недостатъчен внос след 8 до 12 седмици (между два и три месеца), като много често са неспецифични, общи и могат да бъдат погрешно изтълкувани като отговор на организма към често боледуване, излагане на стрес и преумора, сезонни промени и други. В страните с висока честота на хиповитаминозата недостигът на витамин Ц обикновено се проявява като част от системното недохранване. 
Сред типичните за недостиг на витамин Ц ранни симптоми се включват:

 • Хронична умора: постоянно чувство на умора, дори след ставане от сън, с намалени енергийни нива и намалено желание за изпълнение на ежедневните дейности.
 • Липса на апетит: безапетитието може да се дължи на множество причини, но е един от първите признаци на липса на витамин Ц и често води до редукция на теглото и допълнително задълбочаване на недостига.
 • Раздразнителност и сънливост: лабилно настроение, склонност към депресивни мисли, нарушения на съня с повишени потребности от сън също са израз на ниски нива на витамин Ц.
 • Кървене от венците: кървенето от венците е сред първите и особено типични белези на недостиг на витамин Ц.
 • Чести инфекции: като антиоксидант и важен имуностимулатор при ниски нива на витамина организмът става податлив към банални сезонни инфекции, налице е риск от по-тежкото им протичане и развитие на усложнения.
 • Промени по ноктите и косата: косата става суха, лесно се накъсва, налице е косопад, а по ноктите се забелязват червеникави петна или линии.

Симптоми при тежък дефицит на витамин Ц

Липсата на подходяща суплементация при недостиг на витамин Ц крие риск в рамките на няколко седмици от развитие на най-тежката проява на дефицит на аскорбинова киселина, а именно болестта скорбут. Заболяването е било често в някои райони на света в миналото, като към днешна дата се среща рядко, предимно в бедни райони, с ограничен достъп до медицински услуги.


Сред характерните симптоми при тежък дефицит на витамин Ц се включват:

 • Анемия: поради намаленото усвоява на желязо, фолиева киселина и някои аминокиселини продължителният дефицит на витамин Ц се асоциира с висок риск от развитие на някои форми на анемия.
 • Жълтеница: повишеното разрушаване на еритроцитите води до хемолиза и риск от жълтеница с характерните за нея прояви (пожълтяване на кожата и склерите, промени в цвета на урината и изпражненията, сърбеж по кожата).
 • Костно-ставни оплаквания: болки по хода на костите и ставите, бавно зарастване на фрактури.
 • Кървене: налице е риск от спонтанно кървене на вътрешните органи, лесно формиране на кръвонасядания (синини) по кожата, бавно зарастване на раните.
 • Пародонтит: промените по венците водят до развитие на тежък пародонтит с риск от загуба на зъби като част от усложненията, характерни за него.
 • Симптоми при деца: в детска възраст е налице безапетитие, лесно формиране на синини, раздразнителност, промени в поведението, забавяне на растежа и развитието, болка при движение (малките деца често заемат позиция на жабешки разкрач за облекчаване на болките).

Какво да правим?

При установяване и потвърждаване на хиповитаминозата е необходимо своевременно стартиране на подходяща суплементация с добавки, съдържащи високи дози витамин Ц в комбинация с промени в храненето и прием на достатъчно пресни сурови плодове и зеленчуци. Подобрение се наблюдава в рамките още на първите няколко дни, а много от симптомите отшумяват за около един месец.