Според световната статистика над 1 милион души в света живеят с лимфом. Всяка година около шест процента от поставените онкологични диагнози са заради рак на кръвта. Лимфомът е петото по честота раково заболяване.

Лимфомът и ракът на кръвта като цяло са малко познати заболявания сред населението – 74% от хората нямат представа, че лимфомът е рак на кръвта, а 68% въобще не са чували за него.

Благодарение на съвременното лечение 5-годишната преживяемост на болни с лимфом достига 90%. Това се дължи на развитието на тартегната терапия – вид прицелно лечение, което е насочено да атакува конкретни ракови клетки. По данни на Рош, водеща фармацевтична компания, по света около 2,1 млн. души се лекуват с този тип лекарства.

При близо половината пациенти ползите от прилагането на таргетната терапия се запазват и на 10-та година според клинично изследване. Прилагането й при неходжкиновия лимфом в голям процент от случаите променя хода на заболяването в контролиран процес, което води до излекуване или продължителна ремисия.

Тази година у нас бяха въведени промени в начина на отпускане на лекарствата от страна на НЗОК, с което се осигури по-голяма достъпност до тях.

Практичен опит при лечението на неходжкинов лимфом и хронична лимфоцитна левкемия, обсъждане на различни клинични случаи от ежедневната практика, представиха водещи специалисти на специално организиран форум в Балчик по повод Световния ден за борба с лимфом. В него участваха водещи хематолози от Румъния, България, Хърватска, Сърбия, Черна гора, Македония, Босна и Херцеговина, Албания, Косово и Молдова. От фармацевтичната компания коментират, че това е първата по рода си инициатива у нас с международно участие посветена на борбата със заболяването.

NEWS_MORE_BOX


Лимфомът засяга най-често лимфните възли, където  лимфоцитите се размножават неконтролируемо. На следващ етап заболяването се разпространява и обхваща и други лимфни зони като навлиза в съседни органи.

Най-често срещаните симптоми са: безболезнено подуване на лимфните възли, нощно изпотяване, повишена температура с неясен произход, безпричинна загуба на тегло и отпадналост, кашлица или задух, постоянен сърбеж по тялото.

Диагнозата се поставя след провеждане на задължителен минимум от изследвания от страна на специалист хематолог.

Повече за лимфома можете да прочете в статията ни „Лимфом – най-често срещаният рак на кръвта“.