Лиляна Станкова е специалист по рефракция, оптична корекция  и напасване на контактни лещи, по корекция на неправилна роговица и кератоконус, контролиране  на късогледството при деца със специални и ортокератологични контактни лещи. Компетенциите ѝ са получени в резултат на дългогодишно специализирано надграждане от 1996 г. насам във водещи обучителни центрове във Франция, Швейцария и Германия.
Лектор е на свободна практика по въпросите за определяне на рефракцията и оптичната корекция с очила и контактни лещи, прогресивни лещи за очила и адаптация. Преподавател е по очна оптика и контактни лещи. От 2010 г. има ежегодни участия в организираните курсове на Европейската академия за оптометрия и оптика.
Г-жа Станкова е почетен член на на Европейската академия за оптометрия и оптика и Български съюз на оптометристите.
Номинирана е от Международната организация на оптиците IOA за “Оптик на годината” през февруари 2018 г.

 


- Г-жо Станкова, разкажете ни малко повече за кампанията “Отговорни заедно”, от която сте част - какво наложи организирането ѝ и какво представлява?

 

Кампанията "Отговорни заедно" е инициатива на българския филиал на най-голямата компания за производство на стъкла за очила в света - Essilor. Тя обединява 150 независими оптики в цялата страна около единни правила и най-добрите практики за безопасност както за клиентите, така и за оптиците.

В оптиките винаги хигиената е била приоритет, като към днешна дата в условията на COVID-19, към тази практика са въведени протоколи с допълнителни мерки и предпазни средства, за да са спокойни и оптиците, и нашите клиенти, когато търсят решения за очното си здраве при нас.


Всички оптики минахме редица безплатни обучения, получихме материали и инструменти за работа в тази извънредна обстановка. Важно е, че участниците поставихме и специален стикер и плакат на витрината си и сме в интерактивна онлайн карта, която показва всички “Отговорни заедно” оптики в цяла България.

 

- Пандемията постави съвременния човек в нови условия, при които натоварихме очите като зрителен орган: дълго време прекарваме пред екран в нов работен режим, при който сякаш по-рядко правим паузи и смяна на обстановката. Какво трябва да имаме предвид всички, за да съхраним зрението и предотвратим характерните оплаквания при този променен режим?


COVID-19 промени начина ни на живот и на работа. По време на изолацията всеки от нас усети колко важно е очното здраве и може би сега е моментът то да застане на фокус.

 

Оплакванията в периода бяха много различни при хората. Ако говорим за решение на най-честите - главоболие, дискомфорт и напрежение и умора в очите, решението е правилна зрителна корекция с подходящи оптични стъкла, комбинирани със специални покрития, които да възстановяват контраста и да абсорбират вредните ултравиолетови лъчи и лъчите от синьо-виолетовата светлина.

 

Ако говорим за по-специфични проблеми, появили се при промяната на живота ни, сигурна съм, че във всяка оптика специалистите могат да предложат конкретни решения. 

 

- Как да поддържаме правилно очилата предвид, че те са често докосван предмет и в условия на пандемия трябва да сме внимателни?

 

Винаги, когато ползваме очила трябва да се полагат грижи за тяхната хигиена. С редовното миене с хладка вода и сапун и почистване с мека салфетка или с предназначената за това кърпичка ние удължаваме живота както на оптичните стъкла, така и на материала, от който е направена рамката. Основната разлика между миенето на ръце и почистването на очила се състои в това, че ръцете изискват силно търкане, докато с очилата трябва да се отнасяме по-внимателно.  Казват, че човек пипа лицето си в рамките на един час 23 пъти. Тези движения включват и свалянето и поставянето на очила, както и тяхното наместване.

 

Най-добрият начин за борба с коронавируса е старателното и обстойно миене както на ръцете, така и на очилата.


Основно почистване може да се направи и в оптиката, като вид сервиз, при което се използва ултразвукова баня със специален разтвор, почистващ и най-трудно достъпните места.

 

- Има ли трик, с който да си помогнем и избегнем неприятното запотяване на очилата при носенето на маска?

 

Интернет е пълен със съвети как по специален начин да поставим очилата и маската си, но ние специалистите обичаме ефективните и високотехнологични решения. Има такова решение - стъкла със специалното покритие Optifog - продукт, съчетан с кърпичка с активатор. Tретираната повърхност на стъклата се активира при бърсането с кърпичката и по този начин се активира и противоизпотяващото свойство на покритието, което е с 24 часово действие. Освен това покритието има и УВ защита и предпазва стъклата от надраскване. 

 

- В момента се сблъскваме с два основни проблема за очите: продължителен престой пред екран и рязка смяна на светлината, едното носи умора, другото стрес и двете по своему вредят на очите. Има ли практично решение този проблем? Съчетанието антирефлексно покритие и фотосолар ли е решението? А за хората, при които не се налага корекция на зрението?

 

Дори и без да имате нужда от корекция на зрението, новото поколение фотохромни стъкла осигуряват всичко необходимо за опазването на очите и за зрителния комфорт. Точно както слънцезащитният крем е важен за предпазването на кожата, защитата на очите от слънчевите лъчи е също толкова важна за здравето им. Защитата от УВ лъчите и вредната синьо-виолетова светлина, бързата скорост на активация и изсветляване до прозрачно състояние, както и устойчивостта във времето, дават на клиентите повече дълготрайна сигурност и спокойствие за здравето на очите и за качеството на зрителните възприятия, когато са избрали този фид фотохромни стъкла.

 

Допълнителен бонус са разнообразните цветни палитри на световни марки като Transitions например, които дават изцяло ново и модерно усещане за стил и естетика на очилата. 

 

- Коронавирусът ни наложи да повишим санитарно-хигиенните грижи. За хората, които носят два чифта очила за близко и далеч грижите са двойни. На тези хора им се налага да сменят двата вида очила и извън дома си, а всяка тяхна смяна създава риск от контакт със замърсени повърхности. Имаме ли практично решение? 

 

Очите ни са поставени постоянно на изпитания – пред компютрите, на работното място, в уличното движение, в свободното време. За удобство и комфорт за предпочитане са прогресивните стъкла, които дават безпрепятствено зрение на всички разстояния. Условно можем да ги представим като прогресиви за универсална и прогресиви за специфична употреба. С универсалните прогресивни стъкла има възможност за гледане на всички разстояния – надалече, на средна и на близка дистанция. 

 

Както хората носят специални обувки при игра на тенис или футбол, така са необходими специални очила, които да дадат комфортно и прецизно зрение при гледане на различни дистанции или при изпълнението на по-специфични дейности.

 

Най-важният критерии при ползването на прогресивните стъкла е лесната и бърза адаптация и удобството да се използва един чифт очила. 

 

Друго изключително тяхно предимство е, че те възстановяват естествената физиологична потребност от зрение на всички дистанции, могат да имат интегриран слънцезащитен фактор Е- SPF-25 или Е- SPF-50+, които да гарантират защитата от вредните слънчеви лъчи, да предпазват от светлината излъчвана от дигиталните екрани, както и да имат по-дълъг живот, благодарение на покритията против надраскване. Могат да бъдат и с фотохромен ефект. Изобщо, това са върховите постижения както за корекцията на зрението, така и на технологиите, които прилагаме в момента.

 

- Зрението на децата също може да страда. Какви са правилата, за да сме сигурни, че даваме на детето си максимално безопасни очила?

 

Детските очи са много чувствителни. Окото е последният орган от нашето тяло, който се развива до 24-годишна възраст. В днешно време, когато и учебните занятия се провеждаха онлайн, това увеличи престоят им пред екраните на компютрите. Световна тенденция е разрастването и появата на миопия (късогледство) при все повече деца. Това доведе до използване на термина „Епидемия на миопията / късогледството“. Детското зрение трябва да се измерва от най-ранна възраст и да се следи неговото развитие. Тогава, когато се появи нужда от корекция, на помощ идват богатият избор на рамки и стъкла с всички възможни характеристики и ползи за детското зрение. За децата също е важно да имат защита, както пред екрана на компютъра, така и навън, когато играят. 

 

- На колко време трябва да сменяме стъклата на очилата?

 

Окото, както и другите органи в нашето тяло с възрастта също старее и се променя. То е изградено от изключителни фини структури, които с годините променят своята адаптивност и прозрачност. Промяната в зрителния статус може да се дължи както на външни, така и на вътрешни фактори. Обикновено се препоръчва в зряла възраст поне веднъж в годината да се прави обстоен очен преглед. Не бива да се отлага визитата при очен специалист, дори и при най-малък дискомфорт. Не бива да се чака до последния момент да се сменят очилата, защото най-малкото адаптацията към новите може да се удължи във времето. Очилата не „измързеляват“ очите, даже напротив – те възвръщат радостта от живота, благодарение на възстановената зрителна способност! Виждаме повече, можем повече!

 

- При какъв дискомфорт, свързан с очите и зрението, трябва задължително да посетим очен лекар или оптометрист?

 

Трите „ О “- та, както аз обичам да казвам, живеят в една невероятна симбиоза. И трите специалности : Офталмология, Оптометрия и Очна оптика, касаят здравето и начините за намиране на най-доброто решение на зрителните проблеми на хората с такива - било то чрез лечение, операция, оптична корекция с очила и / или контактни лещи, както и помощни средства за слабозрящи. 

 

Приоритет на очните лекари е да диагностицират, лекуват и оперират чрез прилагането на медицински практики. 

 

Световната здравна организация - Resolution of 56th World Health Assembly, May 2003 - дава следното определение за оптометрията: „Оптометрията е автономна здравеопазваща професия, получена след съответното образование и регистрация / лицензиране, а оптометристът е първичният ресурс, обслужващ окото и зрителната система. Оптометристът е в състояние да се грижи за доброто зрение, да го наблюдава, да открива с методите на рефракцията съответните зрителни недостатъци, а така също и да предписва и продава средствата за тяхната корекция.

 

Очният оптик притежава висока професионална квалификация и е компетентното лице по въпросите за средствата за оптична корекция на зрението. Очният оптик избира измежду един милион оптически възможности за корекция с оптични стъкла, най-подходящите за всеки човек индивидуално.

 

Очният оптик прави редица оптометрични измервания за снемане на биометричните данни за изработката и напасването на вида корекционно средство - очила или контактни лещи.

 

За изпълнението на по-горните задачи очният оптик разполага с високо-технологични продукти, апарати и машини, гарантиращи прецизност в изпълнението.

 

В зависимост от естеството на възникналите проблеми със зрението хората могат да се обърнат към съответния професионалист за тяхното решение.

 

Ежедневна практика е често да се търсят решения на територията на оптиките, където обикновено има поне двама специалиста от трите „ О “- та, които по най- професионалния и най-бързия начин биха съдействали за решаването на зрителния проблем.