Какво представлява ликопенът?

Ликопенът е естествено срещащо се вещество, което се намира в яркочервени плодове като домати, диня и грейпфрут. Ликопенът е предстаител на каротеноидите  растителни пигменти, които придават жълти, оранжеви или червени цветове на растенията.


Ликопенът е свързан с много ползи за здравето, като превенция и защита от заболявания. Доматите съдържат най-високи количества ликопен, а кетчупът, доматеният сок и сосът за пица доставят 80 процента от приема на ликопен сред населението.За какво е полезен ликопенът?

Едно от най-големите предимства на ликопена е, че той е антиоксидант и предпазва тялото от увреждане от свободните радикали, които нарушават ДНК и други клетъчни структури.
Антиоксидантните свойства на ликопена помагат за намаляване на активността на свободните радикали в тялото и по този начин могат да предоставят защита срещу определени заболявания, да поддържат костите здрави и да подпомагат зрението, като забавят или предотвратяват развитието на катаракта, дегенерация на макулата и други свързани с възрастта очни заболявания.


Помага ли ликопенът при рак?

Въпреки че са необходими повече изследвания, предишни проучвания са установили връзка между ликопена и превенцията на рака. Поради своите антиоксидантни свойства, ликопенът може да спре растежа на рака и да помогне за синтезирането на ензими в тялото, които помагат за разграждането на агентите, причиняващи рак.


Въпреки че няма достатъчно изследвания, които да показват, че ликопенът може да подпомогне лечението на рак. Той е свързан с един от факторите, които могат да помогнат за намаляване на риска от възникване на рак, по-специално рак на гърдата, белия дроб и простатата. Важно е също да се отбележи, че е доказано, че превенцията на рак се увеличава с консумацията на плодове и зеленчуци, не само на тези, съдържащи ликопен.


Помага ли ликопенът за здравето на сърцето?

Изследване е установило, че в допълнение към своите антиоксидантни свойства, ликопенът може да намалява LDL (лошия) холестерол, като същевременно повишава нивата на HDL (добрия) холестерол.


По-големият прием на ликопен е възможно да има връзка с по-нисък риск от сърдечен удар, запушване на артерии, по-ниско кръвно налягане и други сърдечносъдови заболявания.


Какви други ползи за здравето има ликопенът?

Докато превенцията на рака и намаляването на риска от сърдечносъдови заболявания са сред две от най-големите потенциални ползи от приема на ликопен, той може да има допълнителни ползи за здравето.


Проучване е установило, че ликопенът може да помогне за предотвратяване на инсулти. Учените смятат, че това се дължи на факта, че ликопенът подобрява нивата на холестерола в допълнение към намаляването на възпалението, два фактора, които могат да допринесат за инсулт.


Ликопенът заедно с други каротеноиди също може да предпази от UV увреждане, причинено от слънцето. Някои изследвания установяват, че ликопенът, който се приема чрез храна или добавки, може да доведе до по-малко слънчево изгаряне и дразнене от слънчевите лъчи.


Библиография:
1. Karppi J, Laukkanen JA, Sivenius J, Ronkainen K, Kurl S. Serum lycopene decreases the risk of stroke in men: a population-based follow-up study
2. Story E, Kopec R, Schwartz S, Harris G. An update on the health effects of tomato lycopene
3. International Food Information Council Foundation. What is lycopene?
4. Harvard Health Publishing. Lycopene-rich tomatoes linked to lower stroke risk
5. Memorial Sloan Kettering Cancer Center. Lycopene