Научен екип в Швеция разработва експериментален продукт, който ще позволява фрактурите на костите да се лекуват много по-лесно, безопасно и бързо – в рамките на около 5 минути. Звучи невероятно, но шведските учени са на път да разработят революционно лепило, което ще остави в миналото гипса и шините като средство за лечение на счупвания по тялото.

 

Идеята за този тиp продукт е заимствана от стоматологията, където специални адхезивни лепила се използват от години за секундно фиксиране на счупени зъби. Общо този тип дентални процедури се означава като бондинг. Доразработвайки идеята за слепващите агенти в стоматологията и съдейки от близкия химичен състав на зъбите и костите, шведските учени произвеждат адхезивен продукт, който показва много добро действие за възстановяване целостта на счупени кости. При това в рамките на няколко минути.


 

При досегашните изпитвания на продукта е установено, че връзката, която той осигурява, е около 55 пъти по-здрава от тази, осигурявана от стоматологичното лепило. Не са регистрирани нежелани ефекти от прилагането му върху костна и други типове органична тъкан.

 

Проучвания за разработване на такива продукти е имало и в миналото, но те не са довели до задоволителен резултат. Причините са основно 2 – проучваните досега лепила или не са осигурявали достатъчно здрава спойка в условията, типични за вътрешната среда на организма, или не са били биосъвместими и организмът ги е отхвърлял. Но според екипа, развиващ дейността си в Кралския технологичен институт в Стокхолм, продуктът, който те разработват, не притежава нито един от тези недостатъци.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Революционното лепило се втвърдява максимално и осигурява достатъчна здравина дори в условия на повишена влажност и в присъствие на кислород.

 

Засега иновативният продукт е изпитван само лабораторно, но резултатите са повече от задоволителни. Лепилото има потенциала да отвори нова ера в приложението на високоефективни биомедицински продукти, показващи доскоро непостижима съвместимост с органични тъкани, включително човешки.

 

Данните за проучването и клиничните изпитвания на иновативното лепило за костни фрактури се оповестяват в журнала Advanced Functional Materials.