Advanced Cell Technology, съвместно с Калифорнийския университет в Лос Анджелис, получиха разрешение от FDA за започване на фаза I клинично проучване на ново лечение за миопична макуларна дегенерация, по-известна като късогледство. Лечението ще се провежда с помощта на пигментни клетки, получени от човешки стволови клетки. Главната цел на проучването е установяване на безопасността на новата терапия при пациенти с много тежко късогледство, причиняващо разкъсвания (фисури) на ретината.

 

Късогледството е много често офталмологично състояние, като 30% от случаите са тежки. Пациентите с късогледство са изложени на значително по-висок риск от загуба на зрението, която при тях най-често настъпва след разкъсване на слоя рецепторни клетки, преобразуващи светлината в електрични импулси. Засега не е създадено ефективно лечение на това усложнение. Надеждите на изследователите са това проучване на разшири обхвата на регенеративната медицина, така че тя да обхване и загубата на зрение вследствие на тежко късогледство.


 

Ръководител на проучването е д-р Стивън Шварц, професор по офталмология от Калифорнийския Университет. Изследването ще следва протокол, подобен на този от предишните три проучвания на Advanced Cell Technology. Предвидено е да бъдат записани 12 доброволци, групирани в четири равни групи, приемащи различни дозировки от новата терапия. Генерална оценка на безопасността и поносимостта ще бъде направена 12 месеца след прекратяване на лечението.