Проучване, публикувано в New England Journal of Medicine, показва, че дълбоката мозъчна стимулация е клинично ефективна на много по-ранен етап от болестта на Паркинсон, отколкото се смяташе доскоро. Стимулирането на мозъка се осъществява с помощта на устройство, което се имплантира в него и изпраща електрически импулси към различните му части.

 

Изследователите проследяват 251 пациенти с болестта на Паркинсон в продължение на 7,5 години, през които те са лекувани с лекарства и/или устройство, произвеждано от Medtronic Inc. Качеството на живот се подобрява чувствително във втората група, докато за лекуваните единствено с медикаменти, то постепенно се влошава. Според един от авторите на проучването – Мишел Шупбах от Университета "Пиер и Мария Кюри", наблюдаваната разлика се дължи на невростимулацията. Най-голямата полза за пациентите е, че невростимулацията ги прави по-независими от грижите на околните. Отчита се, също така, и подобряване на емоционалното състояние и мисловните способности. Пациентите, обаче, не стават по-подвижни в сравнение с медикаментозната група.


 

Каролин Танер от Стафордския университет смята, че при внимателно подбрани пациенти в ранен етап на болестта, устройството удължава периода на „нормално функциониране“.

 

Според д-р Маурицио Фахерис, устройството, макар и впечатляващо, лекува само симптомите на болестта, но не и причината за появата й.