Лекарство, което е предназначено да се използва за лечението на рак, дава обещаващи резултати в третирането на болки в кръста.


При първите изследвания експерименталният препарат Navitoclas дава резултати надхвърлящи антираковия ефект, като подмладящата кожните клетки терапия и борбата срещу болестта на Алцхаймер.


При новата му употреба таргетът са клетки в гръбначния стълб, които допринасят за хиперчувствителността и болката. Това са остеокластите – големи клетки, които се намират на повърхността на костите и реабсорбират костната тъкан. Заедно с други клетки, наречени остеобласти, тези два вида клетки са отговорни за развитието на скелетната структура и оформянето на костите. Когато една клетка стигне края на жизнения си цикъл, тя преминава в състояние на сенесценция или клетъчна смърт. Когато остеокластите стигнат до сенесценция, те спират да изпълняват функциите си. Научно изследване е открило, че когато остеокластите в крайните прешлени на гръбначния стълб претърпеят клетъчна смърт, това води до разрастване на нервните окончания – предпоставка за хиперсенситивност. Сенесценцията на клетките води и до повишено възпаление, което води до болки в долната част на гръбнака.


Navitoclas е лекарство от типа senolytics – медикаменти, които изчистват сенесцентните клетки от организма. Такива лекарства са необходими за предотвратяването на заболявания, настъпващи с напредването на възрастта. Що се отнася до гръбначния стълб, сенесцентните остеокласти увреждат свързващата тъкан между прешлените и дисковете, което води до проникване на нови нерви – това е причината за болката в долната част на гръбнака.


Когато клетките бъдат премахнати от увредената област на гръбначния стълб, болката значително премахва болката. Лекарството намалява чувствителността към болка и предотвратява навлизането на нервни клетки между дисковете и прешлените.


Състоянието на сенесценция у клетките може да увреди всяка една система в организма. Когато клетките стигнат до сенесценция, те не могат да се делят, както и да изпълняват функцията, за която са създадени. Повишеното количество сенесцентни клетки предразполага към някои заболявания като остеоартрит, рак, атеросклероза, белодробна фиброза и болест на Алцхаймер. При наличие на ранни симптоми на такива болести употребата на лекарства от типа senolytics, които изчистват от организма сенесцентните клетки, може да предотврати развитието на конкретното заболяване.

 

Референции:
https://www.eurekalert.org/news-releases/1008014
Cao, X. (2023, November 14) Senescence of endplate osteoclasts induces sensory innervation and spinal pain. Retrieved 2023, November 16 from https://elifesciences.org/reviewed-preprints/92889v1