Лекарство, прилагано при рак на пикочния мехур е показало задоволителни резултати по време на тестванията му при диагноза рак на белия дроб. Това съобщават от швейцарската фармацевтична компания Roche, която отдавна се стреми да разшири приложението на медикамента Tecentriq
 
Клиничните проучвания са показали, че лекарството може да удължи живота на пациентите с рак на белия дроб повече, отколкото химиотерапията, пише Reuters
 
Най-големият производител на онколекарства в света ще поиска одобрение от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ, медикаментът да бъде използван при пациенти с метастатичен недребноклетъчен рак на белия дроб най-рано през октомври.
 
През май месец тази година пък бе издадено разрешението за приложението му при рак на пикочния мехур.
 
От регулаторния орган вече са осигурили ускорен преглед на молбата на Roche, допълва още изданието. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Широкото одобрение на Tecentriq, предназначен да помага на имунната система да се бори с туморните клетки и да предотврати разрастването на заболяването, е във фокуса на стратегията за разработка на нови лекарства преди изтичането на патентите на по-старите медикаменти, което трябва да се случи през 2017 г., подчертават от компанията. 
 
„Новите резултати се добавят към вече получените доказателства, че лекарството е потенциален нов метод за лечение на недребноклетъчен рак на белия дроб“, уточняват още от там. 
 
В проучването, медикаментът е показал значително увеличение на преживяемостта на пациенти с рак на белия дроб, независимо от състоянието на туморите. 
 
Анализаторите смятат, че продажбите на Tecentriq могат да достигнат 2,84 милиарда долара до 2020 година.