Лекарственото вещество прилагано при пациенти с псориазис - apremilast, е ефективно при хора, които консумират прекомерно количество алкохолни напитки. Това разкри екип от изследователи на Oregon Health & Science University и други институции в САЩ.

 

Алкохолната зависимост е много сериозен проблем в световен мащаб. При много хора се развива силна зависимост към алкохола и не могат да прекратят неговата консумация, независимо от появилите се отрицателни социални, професионални или здравни последствия. Това състояние може да се нарече още алкохолизъм.


 

Единствените медикаменти, които могат да се прилагат при този вид зависимост, са три. Единият се нарича disulfiram. Той предизвиква силна неприятна чувствителност при прием на алкохол, която наподобява махмурлук.

 

Второто лекарство - acamprosate calcium, води до баланс на химичните сигнали в мозъка, които са честа причина за прекомерния прием на алкохол. Третият медикамент е naltrexone. Той води до блокиране на еуфоричните ефекти от алкохола и опиоидите.

 

Според Националния институт за злоупотреба с алкохол и алкохолизъм случаите на фаталитет, в резултат на консумация на алкохол в САЩ са около 95 000 души годишно.

 

Поради тази причина установяването на още медикаменти, които да подобрят алкохолната зависимост сред хората е много важна задача за учените.

 

В хода на различни клинични проучвания, изследователи установяват ефективността на медикамент, който е одобрен от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ за приложение при лечение на псориазис и псориатичен артрит. Това е противовъзпалителния медикамент apremilast.

 

С помощта на in vivo модели, изследователите откриха, че apremilast действа върху nucleus accumbens. Това е област в мозъка, която обработва входящи стимули за възнаграждение и мотивация, свързани с пристрастяващи лекарства, сексуални контакти и физически упражнения.

 

Учените разкриха възможността на медикамента да редуцира желанието за прекомерния прием на алкохол, без значение от причината довела до него - стрес, напрежение или просто за удоволствие.

 

След перорално приложение на apremilast се забелязва понижаване в ежедневния алколен прием наполовина и повече. Средно приемът на алкохол спадна от пет питиета на ден до две.

 

Информация за направеното разкритие е публикувана в Journal of Clinical Investigation.

 

Референции:

https://newatlas.com/health-wellbeing/psoriasis-medication-treatment-problem-drinking-alcohol/

https://www.jci.org/articles/view/159103