Лекарство, което се използва за лечението на болестта на Паркинсон потенциално помага на възрастни пациенти с напреднала форма на макулна дегенерация, твърдят учени от Аризонския университет.

 

Една от водещите причини за загуба на зрението при възрастни е сухата макулна дегенерация. Около 15% от американците заболяват и 10-12% от тях развиват по-тежката версия – влажна макулна дегенерация, причиняваща бързо и пълно ослепяване.


 

Заболяването влияе върху макулата – част от ретината, изключително важна за зрението. При влажната дегенерация, абнормални съдове прорастват под макулата и изпускат течност, която причинява увреждания в тъканта.

 

Обикновено състоянието се третира с вътреочни инжекции. Някои пациенти е нужно да получават по няколко в годината, за да не прогресира заболяването.

 

Новото проучване предлага алтернатива, вследствие направени през 2016 наблюдения при пациенти с Паркинсон. При тях се наблюдава по-рядко развитие на дегенеративния процес.

 

„Наблюдава се забавяне в развитието и на сухата и на влажната макулна дегенерация, а също спада шансът за развитие на влажната форма.“ казва проф. Робърт Шнайдер, професор по офталмология.

 

Проучването започва през 2017 г., за да се провери ефективността на алтернативата.

 

В първия опит участие взимат 20 доброволци, скоро диагностицирани с възрастова макулна дегенерация. Всеки от тях ежедневно приема малка доза Levodopa за месец.

 

Правят се редовни прегледи от офталмолог, за да се проследи заболяването и при нужда да бъде поставена вътреочна инжекция.

 

Тъй като хипотезата е направена на база друго изследване, учените държат при нужда инжекционната терапия да бъде изпълнена, за да се избегне напредване на заболяването и увреждане на пациентите, поради неефективност на алтернативата.

 

Месец след началото, всички участници вземат участие в 11 нови цикъла във второто изследване от проучването, проверяващо ефективността при различни дози.

 

При немалка част от изследваните се появява нуждата от поставяне на вътреочна инжекция, но по-рядко, от обикновения месечен случай.

 

Приемът на лекарството подобрява цялостното зрение, твърдят авторите. Значително намалява и натрупването на течност в окото.

 

При някои пациенти се появяват някои странични ефекти, например повръщане и замъглено виждане. За тях дозата бива намалена.

 

Според Американската академия по офталмология за доказване на ефективността на потенциалната терапия ще е нужно много по-голямо проучване.

 

Д-р Раж Матури, клиницист в академията, споделя и опасенията си за страничните ефекти от приема на Levodopa при възрастни.

 

„При пациенти в тази възраст, които вече имат достатъчно на главата си, добавяне на още едно лекарство, което трябва да приемат всеки ден, цял живот, може да навреди на качеството на живота.“ споделя той пред WebMD.

 

Резултатите от второто изследване са публикувани в The American Journal of Medicine.

 

Източници:

https://www.webmd.com/eye-health/macular-degeneration/news/20200916/parkinsons-drug-eyed-as-treatment-for-severe-macular-degeneration#2

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32628915/