Диабетът се характеризира с високо ниво на захар в кръвта и това не е без последствия за здравето. Диабетът дава отражение върху бъбреците, нервите, кръвоносните съдове... но и върху костите.

 

При пациенти, засегнати от диабет тип 1 или 2, има по-висок риск от фрактури. При тях паданията също са по-чести, тъй като диабетът може да причини – освен хипогликемия, която значително се отразява на силата им и загуба на чувствителност в краката или очни заболявания, нестабилност.


 

Съществува връзка между здравето на костите и регулирането на кръвната захар

 

Ново проучване показва, че лекарство, използвано за лечение на остеопороза, може да намали риска от фрактури, но също и от диабет.

 

Алендронатът принадлежи към бифосфонатите, терапевтичен клас лекарства, който се използва най-често за ограничаване на загубата на костна плътност.

 

Тези лекарства намаляват риска от фрактури на прешлените с 50 до 70% и с 30 до 40% за бедрената кост. След започване на лечението, продължителността му варира различно и отнема от 3 до 5 години. 

 

Изследователи от болницата в Олборг, Дания, са проследили повече от 160 000 пациенти с диабет на средна възраст 67 години, които сравняват с голяма група от 490 000 здрави хора от същия пол и възраст.

 

Все пак, лечението на остеопороза може да окаже влияние върху риска от диабет тип 2, обобщава д-р Рике Вигърс от болницата в Олборг, главен автор на това проучване, представено на Европейската асоциация за изследване на диабета.

 

Неговият екип установи, че пациентите, които са лекувани с алендронат, са с 34% намален риск от диагностициране на диабет тип 2, независимо от наличието на други рискови фактори като затлъстяване, тютюнопушене, алкохол, в сравнение с контролната група.

 

Рискът дори е намален до 53% при тези, които са следвали лечението в продължение на осем години.

 

Механизмът на действие на молекулата върху кръвната захар все още е донякъде неясен за учените, които също не са наясно дали други лекарства за остеопороза могат да имат същия ефект.

 

Междувременно, независимо дали имат диабет, или не, е препоръчително за възрастните над 50 години да практикуват честа физическа активност. Упражненията за сила и баланс са от съществено значение за поддържане на добра костна плътност и намаляване на риска от падания и фрактури.

 

Източници:

www.femmeactuelle.fr