Наскоро одобрен от Американската администрация по храните и лекарствата медикамент за лечение на меланома, дава обещаващи резултати и при битката с белодробен рак.

 

Изследователи от Калифорния открили, че близо 60 на сто от пациентите с карцином на белия дроб отговарят положително на терапията с pembrolizumab.Това е първият път, в който имунотерапевтичен медикамент демонстрира предимство по отношение на преживяемостта пред химиотерапията при рак на белия дроб.

Този тип лечение стимулира имунната система да се бори с рака така, както го прави и при другите заболявания.

 

Лекарството действа чрез инхибиране PD-1 - протеин, който намалява способността на Т-клетките да атакуват раковите клетки. За целта на проучването участие взимат 272 души, страдащи от напреднал белодробен рак, познат като „сквамозен клетъчен рак на белия дроб“.

NEWS_MORE_BOX

 

Медикаментът, който засега успешно лекува кожни тумори, може да бъде одобрен за лечение на белодробен карцином до края на годината. Фармацевтичната компания – производител вече е поискала одобрение за САЩ и Европа.

Ранните резултати на тези препрарати по отношение на ефективността им при белодробен рак предизвикват вълнение в медицинските среди, което е причина изследователите да смятат, че идва „нова ера“ в имунотерапията при лечението на онкологични заболявания.


Ракът на белия дроб е най-смъртоносното онкологично заболяване в целия свят. Той е водещо по честота на заболяемост сред мъжете, а в последните години нараства и честотата при жените. В Европа белодробният рак “убива” над 300 души дневно.

 

В САЩ годишно над 170 000 души заболяват и около 130 000 души умират от белодробен карцином.

 

Докато тютюнев дим е най-големият канцероген, отговорен за 85% от всички белодробни ракови заболявания, изложените на вторичен тютюнев дим също имат много по-голяма вероятност да развият заболяването.

 

По статистически данни 17,9% от хората с рак на белия дроб не са пушили никога.