Американски учени са открили ново приложение на вече известен медикамент, често прилаган в терапията на синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD). Според специалистите, същият препарат ще помогне за контролиране на импулсивното поведение при  наркозависими.

 

Професор Chiang-shan  Li и колегите му от университета Йейл провели научни изследвания върху веществото метилфенидат, което е активна съставка на някои медикаменти,  прилагани за лечението на хиперактивност и дефицит на вниманието.
Хиперактивността е нервно-психично разстройство, което се характеризира с дефицит на внимание или импулсивно поведение, което не съответства на възрастта на детето. Хиперактивните деца от самото си раждане са свръх подвижни, превъзбудени, нямат здрав пълноценен сън, нямат апетит, трудно наддават на тегло. Когато симптомите са силно изразени и трудни за овладяване, може да се прибегне и до медикаментозно лечение.

 

Професор Li и екипът му провели научен експеримент, целящ да установи влиянието на  метилфенидат върху поведението на хората, страдащи от кокаинова зависимост. В проучването участвали наркомани, зависими от хероин. Доброволците били разделени на две групи, като тези от първата получавали медикамента за лечение на хиперактивност, а  тези от втората – плацебо. Всички участници трябвало да следят за командите, които се появявали на екрана на компютър през различен период от време и да изпълняват определени задания.

 


Ако на монитора се появи команда „Напред“, доброволците трябва да натиснат произволен клавиш. В случаите, когато след „Напред“ се изпише и командата „Стоп“(надписът се появявал на случаен принцип, без да следва някаква логическа закономерност), участниците не трябвало да натискат никой от бутоните на клавиатурата.

 

Този експеримент дава възможност да се оцени способността на доброволците да контролират своите импулси. След провеждането на няколко серии от това упражнение, учените стигнали до заключението, че участниците, които са приемали  метилфенидат се справили значително по-добре със задачата от  тези, които са получили плацебо.

 

„Ние смятаме, че метилфенида заслужава повече внимание при лечението на наркозависими пациенти като средство подобряващо самоконтрола. Медикаментът няма да намали желанието за поредната доза хероин, но ще помогне на пациентите да контролират импулсите си.“- казва професор  Chiang-shan  Li

 

Резултатите от изследването са публикувани в началото на август в изданието Proceedings of the National Academy of Sciences .