Лекарство за диабет забавя процесите на стареене и увеличава продължителността на живота. Това сочи ново изследване на Католическия университет в Льовен, публикувано в бюлетина на Националната академия на науките в Белгия.

 

Става дума за медикамента Metformin, който се прилага при лечение на диабет тип 2. Той принадлежи към групата на бигванидите, които използвани в случаи на ендокринни заболявания като захарна болест.


 

Лекарството намалява нивото на глюкозата в кръвта по няколко начина: потиска резорбцията й в червата и попадането й в кръвта и повишава чувствителността на клетките към инсулина и усвояването на глюкозата от кръвта.

 

Според скорошни проучвания медикаментът предпазва от появата на белодробен карцином при пушачите и освен това дава обещаващи резултати при пациенти с рак на панкреаса.

 

За пръв път обаче изследователите установяват, че той значително забавя процесиите на стареене.

NEWS_MORE_BOX

 

Изводът е подкрепен от редица експерименти, включващи кръглия червей Caenorhabditis elegans. Той е модел за такива опити, тъй като живее едва 3 седмици.

 

Когато на няколко такива червея е приложен Metformin, броят на токсичните молекули, освободени в клетките на индивидите, се увеличил. Това повишило тяхната сила и те поживели повече от изначално заложеното им.

 

Учените обясняват, че енергията в клетките на организма идва от митохондриите, които предизвикват малки електрически заряди. Този процес може да генерира високореактивни кислородни молекули.

 

В малки количества те биха могли да бъдат много полезни за индивида. Така клетктие стават по-силни и живеят по-дълго.

 

„Изледванията тепърва продължават, но фактът, че в едно лекарство диабет откриваме други толкова полезни свойства“, е наистина вълнуващ, споделя д-р Ричард Хоудс.