Acadia Pharmaceuticals обявиха положителните резултати от клиничното изпитване на пимавансерин – лекарство за болест на Паркинсон. Това възроди надеждите на компанията за успешен завършек на разработката, след като в подобно проучване през 2009 г., ефикасността на продукта бе надмината от плацебо ефект.

 

Преди три години, производителят призна, че пимавансерин – перорален 5-НТ рецепторен агонист, е по-слабо ефикасен от плацебо по отношение на овладяването на халюцинации и налудности, при използване на стандартна скала за измерване на симптоматиката. Това струва скъпо на биотехнологичния производител, чиито акции поевтиняха катастрофално, а фирмата партньор в разработката – Biovail, оттегли финансовата си подкрепа.


 

Сега обаче, проучването постигна главната си цел – значителна антипсихотична ефикасност, измерена по деветточкова система, което изстреля акциите на производителя нагоре с феноменалните 150%. Наблюдавани са и подобрения в съня, бдителността и намаляване на нуждата от обгрижване на болния.

NEWS_MORE_BOX

 

Тези данни са отдавна очаквана вест от страдащите от психотични епизоди при болестта на Паркинсон. Психозата е най-честата причина за постъпване в психиатрични клиники и водеща причина за смъртност при паркинсониците. Към момента, алтернативите за лечението й са ограничени, като невролозите са принудени да прибегнат към т.нар. оff-label употреба (употреба на лекарствен продукт по показание, различно от официално одобрените) на антипсихотици, които имат сериозни нежелани реакции, сред които загуба на двигателния контрол. Резултатите от проучването показват, че недопамин базираната терапия има потенциала да промени сериозно лечението на тези пациенти.

 

Производителят докладва, че доброволците, приемали пимавансерин, показват подобрение на психозата средно с 5,79 пункта, в сравнение с 2,73 при приемалите плацебо. Резултатите са отчетени на 43-я ден от лекарствената терапия. Също така, не се наблюдават никакви двигателни смущения в групата, приемала пимавансерин, което означава, че проучването е постигнало още една от целите си.