Вещество, защитаващо нервните влакна и тяхната миелинова обвивка, откриха учени от Орегонския университет по медицина и други бионауки.

 

Аксоните са дългите израстъци на нервните клетки и служат за пренос на информация под формата на електричен импулс между отделните неврони. Израстъците са покрити с миелин, който играе ключова роля в преноса и предаването на импулса и защитава невроните.


 

Откритието има сериозно значение за състояния като множествената склероза, при която следствие на автоимунни реакции, липидната обвивка на невронните аксони – миелина бива разрушена.

 

При разрушаването на обвивката, преноса на нервните импулси може да се забави или да бъде блокиран. Вследствие на това може да бъде увредено зрението, двигателните способности, слуха, или други жизненоважни функции.

 

Веществото, което учените разглеждат, в по-ранни проучвания е разработено във връзка със стимулация на миелиновата регенерация. То е наречено Sobetirome.

 

Лекарството, както и други подобни, проявяват и защитни функции за миелиновата обвивка, твърдят учените от екипа. „Те притежават двоен ефект, за който не сме знаели.“ споделя проф. Денис Бурдет, автор на проучването.

 

Първоначално веществото е съставено като съединение имитиращо ефектите на тироидния хормон в процеса на зреене на клетки предшественици, наречени олигодендроцити.

 

В проучването ефектите на лекарството били изпробвани върху лабораторни модели с автоимунни смущения, причиняващи невровъзпаление и увреждане на нервните влакна (аксоните).

 

Учените установяват, че веществото успешно защитава миелиновите обвивки, стимулирайки защитни реакции в клетките, които ги произвеждат и поддържат.

 

Намаленото миелиново увреждане води и до по-рядка активация на глиални клетки, наречени микроглия. Тези клетки играят ролята на възпалителни клетки в централната нервна система и участват в пречистването на тъканта от стари и нездрави структури.

 

Авторите споделят, че ефектите са впечатляващи и се дължат на намалената дегенерация на миелин и аксони в ЦНС, както и на намаленото отпадане на олигодендроцити.

 

Ако откритието бъде одобрено след допълнителни клинични проучвания, то може да играе важна роля в борбата с множество невродегенеративни заболявания в начален стадии.

 

Публикацията е направена в Journal of Neuroimmunology.

 

Източници:

https://www.sciencedaily.com/releases/2021/01/210113144424.htm

https://www.jni-journal.com/article/S0165-5728(20)30729-3/fulltext