Лекарство, което може да спре пандемията на коронавируса, преди появата на ваксина, са открили учени от Пекинския университет. Според тях не само може да се съкрати времето за възстановяване на болните от ковид, но дори и да се постигне краткосрочен имунитет срещу SARS-CoV-2. 
Препаратът е разработен от Иновативния център за геномика и резултатите от работата на екипа са представени в сп. Cell в неделя.


Успешно е преминал етапът на предклинично изпитване на лекарството, споделя д-р Съни Кси, директор на Центъра. Препаратът съдържа 14 неутрализиращи антитела, синтезирани от човешкия организъм. За целта екипът ги изолира от кръвта на 60 възстановили се от ковид пациенти.
Пет дни след инжектирането на препарата при предклинично изпитание с животински модели вирусното натоварване пада с фактор 2500, което според Кси означава, че той има терапевтичен ефект. 


Екипът работи ден и нощ в търсене на подходящото антитяло, което да дава защита срещу коронавируса, споделя Кси. Опитът им е в едноклетъчната геномика, а не в имунологията и вирусологията. „Когато осъзнахме, че чрез този подход може да се намери неутрализиращо антитяло, ние действително бяхме много развълнувани“ допълва той. Надеждите са потенциалното лекарство да бъде предоставено на хората по-късно тази година и навреме за предполагаемата зимна вълна на коронованируса, когато все още човечеството няма да може да разчита на ваксина. На ход е клиничното изпитание на продукта, което е планирано да се проведе в Австралия и други страни. 


В Китай са разработени 5 потенциални ваксини срещу коронавируса, всички на етап изпитания с доброволци. 


В момента едно от ефективните лечения на болни от ковид се осъществява с кръвна плазма, която се взима от възстановили се от заболяването. Такъв тип терапия обаче има един съществен недостатък, не може да покрие нуждите в количествен аспект. Според Кси техният препарат може да бъде пуснат в масово производство. 


Подходът да се използват антитела за разработването на лекарства не е нов и се прилага успешно при терапията на ХИВ, ебола и MERS.


Такъв препарат е и Remdesivir, създаден за борба срещу ебола, който показва добър ефект и при ранно лечение на COVID-19. Клинични изпитания в САЩ документират, че съкращава времето за възстановяване при една част от болните с една трета, но разликата по отношение на смъртността е незначителна. 


При новия препарат се регистрира и ефект, подобен на ваксините, тоест при получаването му преди инфектиране, неутрализиращите антитела се справят с вируса при срещата с него. Според Кси това може да даде временно решение за предпазване на медиците от заболяване. Продължителността на ефекта е за няколко седмици, но той може да бъде удължен. 


Към момента в глобален мащаб са създадени над 100 разработки за ваксина срещу ковид. Въпреки че СЗО одобри възможното намаляване на срока за клиничните изпитания на ваксините, самото им производство ще отнеме между година – година и половина до излизането им на пазара.


Източник:
medicalxpress.com