Лекарственият продукт empagliflozin значително подобрява структурата и функцията на сърцето при пациенти със сърдечна недостатъчност, споделят изследователи от Медицинското училище Icahn към болница Mount Sinai, Ню Йорк.


В глобален мащаб повече от 23 милиона хора страдат от сърдечна недостатъчност. Това е състояние, при което сърцето не може да изпомпва кръв до всички точки на тялото, което води до развиване на симптоми, като недостиг на въздух, трудно дишане, лесна уморяемост, отоци и покачване на телесната маса. Възможно е болестта да прогресира до застойна сърдечна недостатъчност, при която в различни органи от тялото се събира течност, вредяща на тяхната функция.


Причини за развитието на сърдечна недостатъчност са например високото кръвно налягане, коронарна болест, клапни пороци, диабет и други. Тези състояние затрудняват дейността на сърцето. Има различни компенсационни механизми, като увеличаване на неговия размер и дебелината на неговата стена, но това са промени, които влошават помпената функция на сърцето и в повечето пациенти се наблюдава спад във фракцията на изтласкване (количеството кръв изтласкано от камерите на сърцето при едно съкращение).При пациенти със сърдечна недостатъчност се препоръчва намаляване на количеството приети течности, приемане на по-малко сол, спиране на вредните навици като тютюнопушене и приемане на алкохол, приемане на диуретици и др., но опциите за лечение са ограничени. 


В новото проучване изследователите изучават ефекта на лекарство върху сърдечната недостатъчност при хора без диабет. Обичайно той се предписва при диабет тип 2 при назначен хранителен режим и препоръка за повишаване на физическата активност.


В изследването вземат участие 84 пациенти на възраст от 18-85 години, разделени в две групи. На едната група бил даван препаратът веднъж дневно, а другата получавала плацебо.


6 месеца по-късно пациентите били изследвани, за да се провери ефектът на лекарството. Резултатите показали, че 80% от получавалите empagliflazin имат значително подобрение в състоянието си – 16,6% по-добра фракция на изтласкване, размерът на сърцето им бил по-близък до нормалното и отоците били намалени. Пациентите от контролната група, неприемащи лекарството, нямали подобрение.


Странични ефекти, като хипогликемия, не били наблюдавани, въпреки антидиабетното действие на лекарството и липсата на диабет у изследваните лица.


Научният труд е публикуван в Journal of the American College of Cardiology. Резултатите са представени на Годишната научната сесия на Американската сърдечна асоциация (AHA) на 13 ноември.