Лекарство за астма е показало добри резултати в облекчаването на сърбеж при пациенти с хронични кожни обриви (уртикария), при които традиционното антихистаминово лечение е недостатъчно ефективно.

 

Лекарственото вещество, омализумаб, е моноклонално антитяло, одобрено за лечението на бронхиална астма с алергичен произход. В рамките на ново, фаза III клинично проучване, публикувано в The New England Journal of Medicine, се установява, че омализумаб значително намалява обрива и сърбежа при ежемесечно инжектиране.


 

Според д-р Маркус Маурер, ръководител на проучването и професор по дерматология и алергология в Медицинския университет в Берлин, това е новината, която пациентите с хронична уртикария очакват вече 40 години. Според независими експерти, несвързани с проучването, като д-р Джонатан Бернщайн от Университета в Синсинати, това е проучване с много добър дизайн и обещаващи резултати. Той пояснява обаче, че това не е средство за категорично излекуване на заболяването, а симптоматична терапия, която значително ще подобри качеството на живот на засегнатите.

 

Ако получи разрешение за употреба за това показание, омализумаб ще подобри живота на милиони пациенти с хронична идиопатична уртикария, която по неизвестни засега причини предизвиква силен сърбеж и подуване на устните, езика и други меки тъкани. Симптомите продължават месеци наред, понякога години.

NEWS_MORE_BOX

 

Текущи изследвания са показали, че честотата на състоянието е около 1:1000, макар че според някои експерти действителната честота с значително по-висока. В момента единствените лекарства, показани за лечението й, са неседиращите антихистамини, които обаче са ефективни в едва половината от случаите при спазване на препоръчаните дозировки. В останалите лекарите увеличават дозировката до 4 пъти над препоръчаната или използват други лекарства, не винаги според показанията им – кортикостероиди и/или имуносупресори, които имат сериозни нежелани лекарствени реакции.

 

30 – 50% от пациентите изобщо не се повлияват от никакво лечение. При тях състоянието сериозно понижава качеството на живот. Именно за тази група се предполага, че ще бъде най-облагодетелствана от евентуалното ново показание на омализумаб.