При приемалите лекарството пиоглитазон диабетици се отчита по-нисък риск от деменция, констатират изследователи от университета Йонсей в Сеул, Южна Корея. 


Диабетът влияе по много начини върху здравето, включително и дейността на мозъка. Диабетиците са с 50-60% по-висок риск от развитие на деменция. Захарната болест се смята за един от най-силните модифицируеми рискови фактори за когнитивен упадък.


Този риск се дължи на инсулиновата резистентност, с която се характеризира диабетът и която съдейства за появата на атеросклероза и промени в енергийния метаболизъм. Те от своя страда допринасят за микроваскуларни промени в мозъка и в крайна сметка се стига до намаляване на кръвния поток в мозъка. Освен това диабет тип 2 е свързан с повишена експресия на интерлевкин-6 в мозъка, който причинява възпаление и оксидативен стрес, залагащи патологичните процеси за развитието на Алцхаймер. 


От две кохортни проучвания се предполага, че при диабет прагът на количеството бета-амилоидни плаки в мозъка, при който се стартира развитието на Алцхаймер, е занижен. 


Повече от ясно е, че продължителността на диабета и лошият контрол на заболяването носи по-голям риск от деменция. 


Корейските изследователи откриват при проучването си, че при приемащите пиоглитазон диабетици рискът от деменция по-късно в живота е 16% по-нисък. За целта те са отчели различни фактори, включително и начина на живот. За целта те използват данни от Националната корейска здравна база на пациенти, които наскоро са били диагностицирани с диабет тип 2 и не са имали деменция.

 

Проследени били над 91 000 участници за период от 10 години, като 3467 души от тях тях приемали пиоглитазон по лекарско предписание. 


8,3% от диабетиците приемащи медикамента развили деменция в сравнение с 10% от диабетиците, които не го вземали. 


Проучването има някои недостатъци като липса на информация за тежестта на заболяването, гликемичния контрол и генетичния риск от деменция при пациентите. Тъй като данните са свързани със застрахователни претенции, не може да се гарантира и че въпросният медикамент е вземан стриктно от тези с предписание. 


Корейското проучване установява връзката между приема на пиоглитазон и намаления риск от деменция при диабетици, но не изследва механизмите на връзката. Въпреки това според фармакологичните му действия се предполагат няколко от учените.

 

Основно, самото контролиране на нивата на кръвна захар предпазва мозъка и съхранява мозъчните функции. Освен това лекарството подобрява метаболитната способност на клетките и ги кара да използват биоенергията по-ефективно, тоест подобрява се инсулиновата резистентност на мозъка. Трето, според проучвания пиоглитазон елиминира токсичните бета-амилоидни протеини, с което натрупването им в мозъка намалява.


Лекарството се оказва по-ефективно при пациенти с диабет с проблеми в кръвообращението на мозъка и сърцето, което предполага, че действието му може да е свързано с подобряване здравето на кръвоносните съдове. Най-големи ползи от лечението с пиоглитазон се констират при диабетици, преживели исхемичен инсулт или исхемична болест на сърцето. При пациентите с анамнеза за исхемична болест на сърцето рискът от развитие на деменция е 54% намален, а при тези с исхемичен инсулт – 43% по-нисък.


За самия научен екип получените резултати са изненадващи и не са били очаквани. По принцип исхемичните заболявания на сърцето и мозъка са друг важен рисков фактор за деменция и затова логично очаквано било ефектът от медикамента да бъде намален при тези пациенти. Резултатите обаче показват точно обратното. 


На следващ етап учените планират да изследват механизмите на влияние на антидиабетните лекарства срещу развитието на деменция, баланса риск-полза при дългосрочната им употреба, както и безопасната за прием доза.


Понастоящем пиоглитазон е избор от втора линия за лечение на диабет тип 2 заради съображения за безопасност. Известно е, че приемът му е свързан с риск от наддаване на тегло, фрактури и хоспитализация заради сърдечна недостатъчност.


Най-полезната мярка срещу деменция на този етап си остава стабилизирането и добрият контрол на кръвна захар – опасни за мозъка са както хипергликемията, така и хипогликемията.


По данни на СЗО към момента има над 55 млд. души с деменция по света. Очакванията са към 2050 г. броят им да нарасне до 139 млн. Рискът от деменция е повишен при някои, като в тази групи влизат страдащите от диабет тип 2.


Проучването на корейските учени е представено в Neurology, медицинското списание на Американската академия по неврология.


Референции:
https://n.neurology.org/content/early/2023/02/15/WNL.0000000000207069