Открито е лекарство, което подобрява преживяемостта при пациенти с рак на черния дроб. Всяка година на повече от половин милион пациента в света се поставя тази диагноза, а прогнозата е изключително тежка. Според специалисти резултатите от нови проучвания в областта на терапията на това заболяване са силно впечатляващи и предполагат потенциална коренна промяна в подхода към него.

Част от изследването на препарата е включвало и проучване сред 602 пациента в напреднал стадий. Те са приемали по две таблетки дневно от лекарството - sorafenib, или плацебо. Някои от пациентите са още живи, а като цяло средната разлика в продължителността на живота между групата взимала sorafenib и тази, приемала плацебо е повече от 2 месеца. Подобни резултати за подобряване преживяемостта сред пациенти с напреднал рак на черния дроб досега не са постигани според автора на проучването, д-р Джоузеф Лювет. На пръв поглед тази разлика може и да изглежда нищожна, но според специалисти, за това неопластично заболяване тя е изключителна.

От една страна Sorafenib атакува малигнените клетки, а от друга - спира кръвоснабдяването на тумора. Смята се, че действа както върху самия него, така и върху метастазите. В рамките на проучването, злокачествените образувания не са намалели на размери, но и не са се увеличили. Т.е. лекарството не лекува рака, но стационира неговото развитие. Проучването е започнато през 2005г. През февруари е спряно, поради добрите резултати, и на пациентите с плацебо също е започнато прилагане на sorafenib. В САЩ вече е регистриран под търговското име Nexavar.

Чернодробният рак не се поддава на лечение с конвенционална химиотерапия, а обикновено се диагностицира и късно за оперативна намеса. Преживяемостта след поставянето на диагнозата е около година. С новият медикамент се отваря нова страница в историята на това тежко и нерядко заболяване. Ефектът му, разбира се, зависи и от пациента и желанието му да промени начина си на живот и да съдейства на лекаря за терапията си.

Повече информация за темата Рак на черния дроб