Нов вид лекарство може да имитира ефектите от физическа активност и спорт върху организма. То спомага за свалянето на излишните килограми, забързване на метаболизма и активиране на мускулите.


Лекарството без нужда от физическа активност спомага за сваляне на килограми и забързване на метаболизма. Наблюдава се и подобряване в издръжливостта с до 50% след употребата му.


Този вид лечение се нарича миметик за упражнения и е добър за тези, които искат да получат положителните ефекти от редовното спортуване, без в действителност да са имали тази физическа активност. Укрепването на мускулите и свалянето на мазнините биха били полезни ефекти за тези със състояния като диабет, затлъстяване и загуба на мускулна маса.Миметиците за упражнение потенциално могат да заместят някои лекарства за отслабване без необходимостта от намаляване на апетита. Лекарства като ozempic третират тези метаболитни заболявания именно чрез намаляване на апетита, но миметиците могат да подействат директно върху метаболитните пътища в организма, които реагират на физическа активност и забързват цялостно метаболизма. Този забързан метаболизъм съответно започва да изразходва повече енергия, и по-бързо разгражда мазнините, които тялото съхранява при затлъстяване. При диабет тип 2 лекарствата могат да помогнат и за намаляване на нивата на захари в кръвта, като метаболизма ги усвоява, за да получи енергия. 


Тези лекарства действат като засягат определени протеини, които се активират при тежка физическа активност. Те стимулират определени метаболитни пътища, които досега не е можело да бъдат стимулирани чрез медикаменти, и повишават потреблението на енергия в мускулите, сърцето и мозъка, имитирайки физическа активност.


Начуното изследване, което разглежда ефектите от тези нови лекарства, публикувано в сп. Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics, сочи за силни резултати при затлъстяване. Приемането на лекарството два пъти дневно в продължение на един месец е довело до загуба на 12% от телесното тегло, както и повишена издръжливост при бягане със 70%.


В изследването не са наблюдавани странични ефекти от миметиците на упражнения. Това го прави потенциален нов метод за лечение на затлъстяване. Той е по-добър вариант от други лекарства за отслабване, защото при миметиците се запазва мускулната маса.

 

Референции:
University of Florida (2023, September 25)  Exercise-mimicking drug sheds weight, boosts muscle activity in mice. Retrieved 2023, September 26 from https://medicalxpress.com/news/2023-09-exercise-mimicking-drug-weight-boosts-muscle.html
Burris, T. (2023, September 22) A Synthetic ERR Agonist Alleviates Metabolic Syndrome. Retrieved 2023, September 26 from https://jpet.aspetjournals.org/content/early/2023/09/22/jpet.123.001733
Burris, T. (2023, March 29) Synthetic ERRα/β/γ Agonist Induces an ERRα-Dependent Acute Aerobic Exercise Response and Enhances Exercise Capacity. Retrieved 2023, September 26 from https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acschembio.2c00720