През последните седмици Pfizer и Merck обявиха успеха на своите проучвания за лекарства срещу COVID-19.

 

Молнупиравир на Merck беше одобрен на 5 ноември от Обединеното кралство, след като проучванията показаха 50% намаление на риска от хоспитализация и смърт.


 

Лекарството на Pfizer е 89% ефективно за предотвратяване на риска от хоспитализация и смърт.

 

Молнупиравир действа срещу вируса, като създава множество грешки в неговата ДНК, което се смята, че води до нефункциониращ вирус. Но за Уилям Хазелтин, вирусолог от Харвардския университет, известен по-специално с изследванията си върху вируса на СПИН, това лекарство може да предизвика опасни мутации и по този начин да създаде възможност за поява на нови, по-устойчиви варианти на вируса.

 

Молнупиравир има мутагенния потенциал да променя функциите на вируса, но не и да му попречи да се реплицира и да доведе до бъдещ доминиращ вариант, предупреждава специалистът, който въпреки това твърди, че е ревностен привърженик на антивирусните средства.

 

Изследователят цитира серия от експерименти, показващи, че коронавируси като MERS-CoV могат да развият резистентност срещу молнупиравир, донякъде на принципа на устойчивите на антибиотици бактерии.

 

По време на експеримента бяха открити повече от 41 мутации на вируса след третирането на различни места в генома. Още по-тревожен е фактът, че колкото повече увеличаваме количеството молнупиравир, толкова повече мутации генерира той, по-специално в спайк протеина, този, към който са насочени ваксините.

 

Това показва, че вирусът оцелява и продължава да се развива въпреки големия брой мутации, които претърпява, предупреждава Уилям Хазелтин. Със сигурност вирусът се възпроизвежда малко по-бавно, но ако молнупиравир се приложи в голям мащаб, този лек недостатък ще изчезне и ще имаме напълно благоприятна среда за появата на нов опасен вариант, продължава изследователят.

 

Теоретично дозата молнупиравир от 800 mg е достатъчна, за да предизвика достатъчно мутации, които ще убият вируса. Проблемът е, че в действителност хората не приемат правилно лечението си, твърди ученият.

 

При антибиотиците например само 40% от пациентите завършват лечението си, което произвежда дългосрочно резистентни бактерии. Във втора статия Уилям Хазелтин предупреждава за друг възможен вреден ефект на молнупиравир, който би могъл да предизвика тумори и спонтанни аборти, като предизвика мутации в генома на реципиента.

 

Този мутагенен потенциал е проверен от лаборатории, но не достатъчно задълбочено, преценява вирусологът.

 

Резервоари за нови варианти

Оправдани ли са всички тези страхове? Списанието Science зададе въпроса на няколко специалисти, които омаловажават коментарите на Уилям Хазелтин. Когато принудите вируса да мутира, той със сигурност ще може да стане устойчив, но също така ще развие вредни мутации“, пояснява Марк Денисън, вирусолог от Университета Вандербилт в САЩ.

 

Основният риск от появата на нови варианти се появява при хора с отслабен имунитет, при които вирусът може да остане в тялото в продължение на няколко месеца. През юни лекарите съобщиха за случай на пациент, при който вирусът е останал шест месеца, докато продължава да натрупва мутации, някои от които предизвикват резистентност към антитела.

 

Въпреки това, имунокомпрометираните пациенти са точно една от основните цели на молнупиравир, която трябва да предотврати това явление.

 

Източници:

www.futura-sciences.com