Пожълтяване и деформиране на нокътната плочка, сърбеж, зачервяване и лющене на кожата са типични симптоми на гъбичната инфекция. Тя се предава от човек на човек, използването на общи кърпи, чехли повишава риска от разпространение. Влажната среда във фитнеса, плувни басейни са идеална среда за развитие на гъбички.

 

Лечението се извършва с локални продукти – лакове, кремове, писалки. Гъбичната инфекция е изключително упорита, това налага продължително лечение.


 

NEWS_MORE_BOX

 

Ciclopirox. В последните години този медикамент се доказа като едно от най-ефективните средства за лечение на гъбички по ноктите. Той убива както гъбичките така и техните спори. Има широк спектър на действие – дерматофити, кандида, плесени. За повече от 20 години не се съобщава нито един случай на резистентност към циклопирокс.

 

Проблемът при лечението на гъбички по ноктите е преминаването на лекарствения продукт през нокътя. Това налага постоянно пилене, за да се осигури необходимата концентрация лекарство. Новите продукти с циклопирокс – под форма на лак осигуряват преминаването му през нокътя, без да е необходимо изпиляване.

 

Лакът се нанася един път дневно, на почистени и подсушени нокти за предпочитане вечер, след което в рамките на 6-7 часа третираният нокът не трябва да се мие. В случай на неволно отмиване лакът може да се нанесе отново. Лечебният лак се нанася върху цялата нокътна плочка, 5 мм от околната кожа и, ако е възможно, под свободния ръб на нокътя.

 

Препоръчва се лечението да продължи до пълно излекуване и израстване на изцяло здрав нокът. Пълното излекуване на ноктите на ръцете се постига до 6 месеца, а ноктите на краката – до 12 месеца. 

 

Лечението трябва да продължи до 4 седмици след изчезването на симптомите (пожълтяване на ноктите, лющеща се кожа и т.н.).
Страничните ефекти и лекарствените взаимодействия при локалното му прилагане са сведени до минимум.

 

Naftifine е другото лекарство, което се прилага успешно за локално лечение на гъбични инфекции. В аптеките се намира под формата на крем, лак, писалка и перорални таблетки. Проявява ефект при кожни гъбички, дрожди, плесени и др. Активен е и при бактериални инфекции, които често възникват заедно с гъбичните. 

 

При сериозни инфекции, когато са засегнати повече от 5 нокътя, повече от две трети от нокътната плочка е променена или при наличие на предразполагащи фактори като диабет, се налага перорално лечение. Най-често използваните лекарства са Naftifine, Terbinafine. Лечението се провежда по схема и с продължителност, които се контролират от лекуващия лекар.

 

Приемът на алкохол при лечение с такива антимикотици се изключва.