Почти всяка инфекция (вирусна или бактериална) започва със зачервено, дразнещо и болящо гърло. В началото усещаме дискомфорт и болка при преглъщане, ако не предприемем мерки, болката става постоянна и по-силна, затруднява храненето, говоренето и преглъщането.

 

Препоръчително е да вземете мерки възможно най-скоро.


 

Какво да направите най-напред? Сварете си чай и го изпийте топъл с лъжичка мед. Болката в гърлото ще се успокои.

 

След това при първа възможност отидете до аптеката и попитайте фармацевта с какво можете да облекчите гърлото си.

 

  • Противовъзпалителни продукти. Flurbiprofen е от групата на нестероидните противовъзпалителни. Подходящ е да се използва при силна болка и при хора, склонни към чести тонзилити.

Намира се под форма на оромукозен спрей и таблетки за смучене. Спреят се използва 3-5 пъти по 3 впръсквания, а таблетките се смучат през 2 часа. Максимумът е 8 таблетки за денонощие. Приемът на течности и храна 15 минути след употребата на медикаментите не е желателна, тъй като се намалява ефекта им.

  • АнтисептициChlorhexidine, Dequalinium chloride. Те проявяват изразен противомикробен ефект и потискат развитието на микроорганизмите в гърлото. Те също могат да се намерят под форма на спрей или таблетки.
  • Антимикотици Benzydamine. Той се причислява и към групата на нестероидните противовъзпалителни и проявява обезболяващ ефект. Наред с това той има антигъбичен и антимикробен ефект. Това го прави подходящ за използване при гъбични инфекции в устата. Benzydamine е подходящ за употреба при беременни жени, кърмачки и при бебета от нулева възраст. Формите за употреба са спрей, таблетки и вода за уста.
  • Билкови екстракти. В момента на пазара има богато разнообразие от билкови пастили и таблетки за смучене, които оказват благоприятен ефект при възпалено гърло. Най-често срещаните билка са: джинджифил, мента, ехинацея, сладък корен, градински чай, исландски лишей и т.н.
  • Локални анестетици. Обикновено те са в комбинация с друга активна съставка. Те блокират болковото усещане и намаляват дискомфорта.
  • Хомеопатия. Хомеопатичните продукти предлагат голямо разнообразие от продукти, повлияващи болно гърло. Важно за хомеопатичните продукти е, че приемът на точното лекарство възможно най-рано след първите симптоми е предпоставка за добро повлияване на състоянието. Острите състояния се повлияват в рамките на часове, ако не усещате подобрение след един ден се препоръчва да смените терапията.