Обичайните лекарства, взимани от хиляди пациенти за Паркинсон, могат да ги превърнат в натрапчиви комарджии, предупреждава ново изследване.

 

Експерти са открили връзка между допаминовите агонисти (лекарства, използвани главно за лечение на състояния, свързани с дефицит на допамин) и импулсивните разстройства. Такива са склонността към преяждане, честото пазаруване и натрапчивото сексуално поведение.


 

Около 127 000 души във Великобритания страдат от болестта на Паркинсон, а в САЩ са около един милион.

 

Допаминът в мозъка, една от функциите на който е свързана с регулирането на движението, постепенно намалява при тези пациенти.

 

Изследователи от университета Сорбон в Париж са изучили 411 пациенти, приемащи някои от популярните за болестта лекарства, за да направят заключението. Доброволците са проследени в период от средно три години и са били разпитвани за нарушения на импулсния си контрол, като натрапчиво пазаруване. Установена е разлика в степента на натрапчиво поведение между пациентите, които са приемали лекарствата, и тези, които не са. 12% от тези, които никога не са употребявали този вид медикаменти, са продължили да се борят с разстройствата - в сравнение с 52% в другата група.

 

Изследователите са открили, че рискът от нарушения на контрола на импулсите е по-голям при тези, взимащи по-високи дози допаминови агонисти. Pramipexole и ropinirole са двете лекарства, свързани с най-висок риск от развитие на такива нарушения.

 

Общо 30 души с разтройства на импулсния контрол, които са спрели приема на допаминови агонисти, също са били проследени в проучването. С течение на времето тези разтройства при тях постепенно са изчезнали. Като при половината от хората това се е случило година след прекратяване на приема.

 

Д-р Жан-Кристоф Корвол, автор на изследването, публикува резултатите от проучването в списанието Neurology.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Там той казва, че разстройствата на контрола на импулсите при хора, приемащи допаминови агонисти, са по-чести, отколкото са предполагали. А тези разстройства могат да доведат до сериозни финансови, правни, социални и психологически проблеми.

 

Страдащите от болестта на Паркинсон в България са близо 13 000.

 

Това е прогресивно неврологично състояние, което разрушава клетките в частта на мозъка, която контролира движението. Част от симптоматиката включва мускулна скованост, забавяне на движението, тремор, нарушение на съня, хронична умора, влошено качество на живот и може да доведе до тежки увреждания.

 

Понастоящем няма лечение, с което да се спре прогресията на заболяването, но стотици научни изследвания са в ход, за да се опитат да променят това.