Азелаинова киселина. Намира се под формата на крем. Азелаиновата киселина проявява комедонолитично действие, антибактериално действие срещу Propionibacterium acnes (бактерията, която предизвиква акнето) и неспецифична противовъзпалителна активност. Нормализира нарушената фоликуларна кератинизация, потиска растежа на бактерията, причиняваща акне, и образуването на свободни радикали.

 

Нежеланите ефекти на препарата са локално зачервяване, лющене на кожата на мястото на приложение, сърбеж и парене. Кремът се нанася 2 пъти дневно (сутрин и вечер) след обстойно почистване на кожата с измивен продукт. Лечението продължава от 2 до 6 месеца като терапевтичен ефект обикновено се наблюдава след първия месец.


 

Бензоил пероксид. Може да бъде намерен като лосион и гел. Бензоил пероксидът е антисептик от групата на окислителите. Препаратът прониква през външния рогов слой и фоликуларните отвръстия. Има бактериостатично действие срещу Propionibacterium acne и Staphylococcus epidermidis. Освен това проявава кератолитично действие, подобрява храненето с кислород на тъканите и потиска образуването на свободни мастни киселини в себума.

 

Локалните нежелани ефекти са лющене на кожата, парене и зачервяване на мястото на прилагане. Лечението започва с използване на по-ниските концентрации бензоил пероксид и при нужда се повишава концетрацията. Продуктите с бензоил пероксид се нанасят 1 – 2 пъти дневно.

 

Третиноин. Представлява естествен метаболит на ретинола. Механизмът на действие на препарата се изразява в намаляване на образуването на микрокомедони. Освен това има способността да отваря комедоните. При локално приложение резорбцията на третиноина в системното кръвообръщение е под 10%.

 

Локалните нежелани ефекти на третиноина са зачервяване, лющене на кожата, парене, фотосенсибилизация. Продуктите с третиноин се нанасят върху предварително подсушените засегнати кожни участъци един път денвно, вечер, за да се намали вероятността от фотосенсибилизация. Лечението продължава от 8 до 12 седмици.

 

За лечение на различните видове акне се назначават антибиотици с локално приложение: Clindamycin, Erythromycin и Tetrаcycline. Антибиотиците потискат растежа на бактериите. Добавянето на цинк към антибиотичните продукти понижава в значителна степен себумната продукция.

 

Антибиотичните продукти обикновено се прилагат два пъти дневно в продължение на поне 3 месеца. Преди прилагането на антибиотичните продукти се препоръчва почистване на кожата с измивен продукт, който ограничава синтезата на себум.