Комплексното лечение на затлъстяването съдържа няколко компонента:
- Правилен хранителен режим
- Повишена физическа активност
- Медикаментозно лечение, при нужда
 
За лечение на затлъстяването се използват две групи лекарства, които действат на ниво централна нервна система и на ниво стомашно-чревен тракт.
 
Лекарствата с централно действие стимулират освобождаването на серотонин и допамин. Това води до потискане на апетита и редукция на теглото.
Нежеланите лекарствени реакции при тези медикаменти са сънливост, световъртеж, главоболие, обща слабост, раздразнителност, кошмари, повишаване на артериалното налягане.
 
Противопоказани са при глаукома, депресия, сърдечни проблеми, бременност и лактация, както и едновременното им използване с антидепресанти и други лекарства, влияещи на ЦНС.
 
У нас по-разпространени са периферно-действащите лекарства и по-специално – Orlistat, под формата на капсули 120 мг. При неговото редовно приложение около 1/3 от мазнините в приетата храна не се усвояват. Orlistat се назначава перорално по време на хранене или до 60 мин. след това, 1 до 3 пъти дневно. Ако консумираната храна съдържа малко мазнини, се пропуска приемаът на медикамента.
 
NEWS_MORE_BOX
 
След 6-8-месечно лечение с Orlistat телесната маса се намалява с до 20%. При успешна редукция на теглото в първите 4 месеца, медикаментът показва и добър ефект след продължителна терапия. Orlistat може да се използва в комплексното лечение на затлъстяването при деца и юноши след 12 години.
 
Проведено е клинично проучване (XENDOS), което показва, че приемът на Orlistat намалява относителния риск от появата на диабет тип II с 37,3% в сравнение само с промяна начина на живот и с 52% при пациенти с нарушен глюкозен толеранс.
 
Лекарството показва добри резултати при лечение на затлъстяване в комбинация с балансирана диета и ежедневна двигателна активност.
 
Нежелани ефекти. Приемът на лекарството може да предизвика метеоризъм, стеаторея (неразградени мазнини в изпражненията), императивни позиви за дефекация. По време на терапията значително се намалява резорбцията на мастноразтворимите витамини (A,D,E,K). При необходимост може да се наложи допълнителен прием на витамините.
 
Orlistat е първият медикамент за лечение на затлъстяването, който е в режим на отпускане – без лекарско предписание.