Причините за еректилна дисфункция могат да са психогенни, съдови или ендокринни нарушения, а също и продължителна употреба на някои лекарства. Около 25% от случаите на еректилна дисфункция се дължат на приема на медикаменти (бензодиазепини, невролептици, антидепресанти, лекарста при високо кръвно налягане и др.).

 

Може би най-прилаганите лекарства са т.нар. инхибитори на фосфодиестераза тип V (фосфодиестеразни инхибитори). Представители на групата са: Sildenafil (сините хапченца), Tadalafil, Verdenafil. Те се намират като еректилни стимуланти под формата на таблетки. Тяхното действие е свързано със стимулиране освобождаването на азотен оксид, който има съдоразширяващ ефект.


 

Фосфодиестеразните инхибитори са прилагани за първи път при повишено артериално налягане. Техният ефект е бил нормализиране на кръвотока към дясната сърдечна камера, с което се отстраняват симптомите на дясна сърдечна недостатъчност. В последствие е установено, че фосфодиестеразните инхибитори разширяват кръвоносните съдове само в белия дроб и пениса.
Sildenafil е първият продукт от групата, въведен за лечение на еректилна дисфункция.

 

Той действа успешно като засилва отделянето на азотен оксид в кръвоносните съдове на пениса, което води до тяхното разширяване и кръвонапълване на пещеристите тела в пениса и съответно ерекция. Прилага се под формата на таблетки от 25,50 и 100 mg един час преди сексуална активност. Ефектът настъпва след 30 до 60 минути и продължава до 4 часа.

 

Нежелани ефекти. Пациентите съобщават за главоболие, зачервяване, киселини, запушване на носа, замъглено виждане, включително фотофобия и виждане в синьо. През 2005 г. американската лекарствена агенция (FDA) прави заключението, че медикаментът причинява очна невропатия.

 

Редки, но сериозни странични ефекти са приапизъм (постоянна възбуда без психологическа и физическа възбуда), рязко спадане на кръвното налягане, аритмия и миокарден инфаркт.

 

Лекарствени взаимодействия. Някои противовирусни лекарства потискат метаболизма на Sildenafil и засилват риска от сериозни нежелани ефекти. Едновременната употреба с лекарства, които се прилагат при доброкачествена хиперплазия на простатата причинява хипотония.

 

Медикаментът е противопоказан при пациенти с коронарно-съдова болест, хипотония и заболявания на очите. Усвояването му намалява при приемане на храни, богати на мазнини.