Докато лекарствата за хипертония помагат за понижаване на нивата на кръвното налягане, дългата им употреба увеличава риска от рак на белите дробове. Това ни съобщава публикация в British Medical Journal, зад която стои изследователски екип от канадски и великобритански учени. Дали обаче техният анализ е достатъчно категоричен, за да ни мотивира да преустановим употребата на съответните лекарства?

 

Инхибиторите на ангиотензин-конвертиращия ензим (ACEI) се дават на милиони хора по целия свят за лечение на хипертония (високо кръвно налягане), коронарна артериална болест, сърдечна недостатъчност, диабет, хронични бъбречни заболявания и дори при мигрена. Високо ефективни и често без видими странични ефекти, тези лекарства са се превърнали в спасителен пояс в ерата на сърдечните заболявания и диабета.


 

Няколко скорошни проучвания потвърдиха, че краткосрочните приеми на инхибиторите са безопасни, но данните за дългосрочните въздействия не са толкова ясни. Според едни – статистиката, която отваря дупка за риск от рак, е резултат от други фактори, като например начина на живот. Според други – статистиката е валидна и има биологичен базис, свързан с натрупването на възпалителни молекули в белите дробове.

 

С надеждата да хвърли повече светлина по въпроса, интернационалният екип събира здравна информация от 992 061 пациенти, които са започнали своето лечение на кръвното налягане между 1995 г. и 2015 г. Пациентите са били проследявани повече от шест години. Взимайки предвид различни фактори като възраст, пол и навици, екипът установява, че хората, приемащи инхибиторите се отличават с 14% по-висок риск от рак в сравнение с пациентите на лекарства с подобен ефект, но различен механизъм (например, ангиотензин рецепторни блокери).

 

Ако трябва да бъдем по-точни, анализът показва, че не съществува повишен риск от заболяването при приемащите инхибиторите в рамките на пет години. Приемащите ги в рамките на 10 години се отличават с 22% по-голям риск, а тези с употреба 10 години или повече – 31% по-голям риск.

 

Въпреки че данните не са без значение, някои фармацевти и епидемиолози не са съвсем съгласни с качеството на кохортното проучване. Стивън Еванс от London School of Hygiene & Tropical Medicine споделя, че поради самата си специфика, изследването не установява причинно-следствена връзка между лекарствата и рака. Инхибиторите на ангиотензин-конвертиращия ензим не са случайно толкова популярни медикаменти – те почти сигурно предотвратяват смъртни случаи от сърдечни заболявания, което означава, че след дълъг период на проследяване, кохортата неизбежно ще съдържа хора с повишен риск от рак на белите дробове.