Лекарства за диабет, произвеждани и разпространявани от Merck и Bristol-Myers Squibb, може да удвояват риска от възпаляване на панкреаса, показва нов анализ на здравноосигурителни данни в САЩ.

 

Оказва се, че е два пъти по-вероятно, пациент, хоспитализиран с панкреатит, да приема антидиабетните лекарства на една от двете фармацевтични компании, в сравнение с контролна група диабетици, които нямат панкреатит. Въпросните лекарства повишават нивата на GLP-1 – хормон, който стимулира синтеза на инсулин в панкреаса.


 

Ендокринолозите са загрижени, че тези група медикаменти може да увреждат панкреаса, откакто през 2007 г. FDA оповести, че е получила голям брой съобщения за панкреатит вследствие на прием на такива лекарства. Настоящото проучване, представляващо анализ на данни, събрани между 2005 и 2008 г., потвърждава тези опасения – сред пациентите, приемащи GLP-1 агонисти, се наблюдава два пъти по висока честота на панкреатит, в сравнение с контролната група пациенти.

NEWS_MORE_BOX

 

Това е първото проучване, даващо на лекарите точна количествена оценка на абсолютния и относителния риск от лечението. Досега, ендокринолозите трябваше да взимат решения, изхождайки само от съобщения за този страничен ефект и собствените си знания и опит.

 

Според Сонал Синг, автор на статията и професор по медицина в Университета Джонс Хопкинс в Балтимор, тези лекарства са ефективни по отношение на лечението на диабета, но лекарите трябва да имат предвид и риска от панкреатит при съставяне на индивидуалния терапевтичен план на пациента, тъй като той е фактор, който сериозно повлиява отношението полза/риск.

 

Изследването е публикувано в списанието JAMA Internal Medicine