Простатната жлеза е част от мъжката пикочо-полова система. Тя е с големина и форма на кестен, дълга е около 3 см. В някои случаи простатната жлеза нараства по размери, като с уголемяването си (хиперплазията), притиска преминаващата през него уретра и причинява затруднение в уринирането.

 

В повечето случаи се касае за доброкачествено увеличение на простатнaта жлеза, наричано още доброкачествена простатна хипероплазия (ДПХ), доброкачествена простатна хипертрофия или аденом на простатата. Симптомите на доброкачествена простатна хипероплазия се проявяват основно с напредването на възрастта и са изключително често срещани сред мъжете над 50 години. Честота на проява при мъже между 60-70 години е над 50%, а при мъжете над 70-80 години достига до 90%. Симптомите на доброкачествената простатна хипероплазия се появяват постепенно, като степента на оплакванията не е в пряка връзка със степента на уголемяване на жлезата.


 

Понякога на фона на значително увеличени размери на простатната жлеза могат да липсват каквито и да било оплаквания. Повечето симптоми на доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ) са причинени от притискането на уретрата и промените в пикочния мехур.

 

Методите на лечение зависят от степента на хиперплазия. При състояния без оплаквания и леко изразени симптоми се препоръчва изчакване, под лекарски контрол. На този етап се препоръчва и фитотерапия. Най-често използваното растение е Saw Palmetto – американска палма джудже. Точният механизъм на действие не е изяснен. Смята се, че екстратът от растението понижава нивата на дехидроандростерона, който стимулира разрастването на жлезата.

 

Екстрактът от Pygenium africanum (Африканска слива) съдържа тритерпени. Има доказан противовъзпалителен ефект, усилва простатната секреция и понижава хормоналното ниво в жлезата, с което се намалява хипертрофията. Освен това се повишава еластичността на пикочния мехур.

 

При по-изразени симптоми се преминава на терапия с алфа-1-блокери. Те отпускат гладката мускулатура на простатата. По този начин се осигурява отваряне шийката на пикочния мехур, което позволява по-лесно и ефективно изпразване на пикочния мехур. Лекарства от тази група са: Prazosin, Terazosin, Doxazosin, Tamsoluzin.

 

Препоръчва се приемът да е вечер в легнало положение за намаляване риска от рязко спадане на кръвното налягане и прилошаване. Пациентите могат да получат замайване при първите няколко приема. Тези лекарства не са подходящи при хора с хипотония и катаракта.
Началото на действието може да от няколко дни до няколко седмици.