Запушеният нос е често срещано неразположение през зимните  месеци. Обикновено зимните вирусни инфекции протичат с хрема и запушен нос. Запушеният нос може да е в резултат и на синузит, алергии към полени, прах, домашни любимци и др.

 

В тези ситуации на дискомфорт на помощ идват продукти с облекчаващ ефект, които могат да са под формата на таблетки, прахчета, но най-често те са спрейове и капки. Голяма част от тях спадат към т.нат. OTC (over the counter) продукти, които могат да се закупят без лекарско предписание. Но дори и така винаги се консултирайте с фармацевта в аптеката кой медикамент би бил най-подходящ във вашето състояние.


 

Най-често причината за запушеният нос е не толкова насъбраният секрет в носа, а набъбналата носна лигавица, което затруднява нормалния въздухопоток. Отбъбването на лигавицата се постига посредством т.нар. назални деконгестанти. Това са лекарства, които притежават съдосвиващ ефект и намаляват веднага отока в носа. Това довежда до бърза и продължителна деконгестия (отбъбване) и последващо намаляване на назалната секреция.

 

Поради по-леко застъпените странични ефекти, а същевременно с това ефективността им, локалните деконгестанти са предпочитани пред тези, които се приемат орално.

 

Локалното прилагане цели лекарството да влезе нагоре към основата на носа, а не стичане към гърлото. Поради тази причина деконгестантите под формата на спрей са многократно по-ефективни от капките. Нанасяйки ги директно върху огнището на възпалението спрейовете са до 4-5 пъти по-ефективни от системните деконгестанти.

 

Независимо дали са орални или локални тези лекарства не бива да се използват повече от 3-5 дни, тъй като предозирането им води до тежък оток и привикване.

 

Поради безрецептурния режим на предписване има все повече слуачи на ринити в следствие на предозиране с деконгестанти. Те се проявяват с перманентно запушен нос, който не се повлиява или се повлиява за кратък период от локалните деконгестанти.

 

Най-използваните лекарства у нас са Xylometazoline, Oxymetazoline, Tramazolin. Предлагат се под форма на спрей и капки.

 

Алтернатива на лекарствта за отбъбване е използването на т.нар. хипертонични солени разтвори за промивка. Те механично отмиват носната секреция и имат лек отбъбващ ефект, който трае по-кратко. Но могат да се използват след предозиране с деконгестант.
 

Библиография:

Lippincott Illustrated Reviews: Pharmacology (Lippincott Illustrated Reviews Series) Seventh, North American Edition;
Medical Pharmacology at a Glance, 8th Edition