Лятото е сезонът, в който най-остро усещаме дискомфорт при продължително стоене и седене. Това се дължи на венозен застой.

 

Лекарствата, които повлияват това състояние са известни като венотоници. Те намаляват пермеабилитета (пропускливостта) и чупливостта на кръвоносните съдове. Включват биофлавоноиди, витамин P- подобни вещества, които имат растителен произход. Освен венотоничен ефект те притежават още противовъзпалителен, детоксичен ефект, намаляват риска от кървене.


 

Диосмин е един от най-предпочитаните продукти при венозен застой. Той представлява микронизирана биофлавоноидна фракция, има растителен произход. Потискайки образуването на възпалителни медиатори, той постига венотоничен, капиляротоничен ефект и намалява отоците. Засилва кръвообръщението и реологичните свойства (течливостта) на кръвта. Доказан ефект има при хронична венозна недостатъчност на долните крайници, варикозни язви и хемороиди. Предписва се орално по схема.

 

При венозен застой препоръчителната доза е 2 таблетки дневно, 1 таблетка на обяд и 1 таблетка вечер по време на хранене в продължение на поне две седмици. Лечението довежда до максимално добър резултат, ако се съчетава с добре балансиран начин на живот. Да се избягва директното излагане на слънце, продължителното стоене и седене, наднормено тегло. Разходките и носенето на компресиращи чорапи подобрява циркулацията.

NEWS_MORE_BOX

 

 

Много лекарства се правят на базата на пречистен екстракт от семената на грозде. Те съдържат проантоцианидини. Подобно на диосмина те също укрепват съдовата стена, намаляват чупливостта на капилярите и подобряват кръвообръщението. По този начин облекчават симптомите на болка и тежет в краката.

 

Препоръчва се двукратен прием – сутрин и вечер в продължение на 20 дни в месеца, следвано от по не 10 дни почивка.

 

Троксерутинът също спада към групата на венотониците. Може да се намери под формата на капсули за перорално приложение или под формата на гел за мазане.

 

Приемът на капсулите при венозна недостатъчност е 1 капсула 2-3 пъти дневно. Симптомите обикновено отзвучават за по-малко от две седмици. Препоръчително е тази дозировка да се спазва докато симптомите изчезнат напълно. Подържащата доза е по 1 капсула 2 пъти дневно.

 

Геловете, съдържащи троксерутин се прилагат успешно при отоци и кръвонасядания. Те облекчават също болката и тежестта в краката. Прилагат се 2-3 пъти дневно с масажни движения отдолу нагоре.