Капиляротоничните и венотоничните лекарства намаляват пермеабилитета и чупливостта на капилярите и предотвратяват трайното увреждане на кръвоносните съдове. Те включват биофлавоноиди, респективно витамин P – подобните вещества (кверцетин, рутин, хиперозид), които имат растителен произход, някои полусинтетични флавоноиди и сравнително малък брой синтетични препарати.

 

Действайки като антиоксиданти, флавоноидите предотвратяват окисляването на аскорбиновата киселина (витамин С) и адреналина. Освен капиляротоничен ефект те притежават още мембраностабилизиращ, антихеморагичен (против кръвоизливи), противовъзпалителен, хепатопротективен, детоксичен, коронароразширяващ, венотоничен и аналгетичен ефект.


 

Биофлавоноидите потенциират същите ефекти и при други лекарства, което прави рационално комбинирането им. Показани са при хеморагична диатеза (повишена склонност към кървене), кръвоизливи в кожата, ретината, лигавиците и вътрешните органи.

 

Диосмин. Диосминът представлява микронизирана биофлавоноидна фракция с високо ниво на усвояемост.
Хесперидин. Той е биофлавоноид. Притежава капиляротоничен, венотоничен и противовъзпалителен ефект. Засилва лимфния поток и повишава дренажа на лимфата. По този начин противодейства на образуването на отоци. Хесперидин в комбинация с диосмин подобряват реологичните свойства (течливостта) на кръвта.

 

В комбинация те влизат в състава на някои лекарствени продукти, които успешно се прилагат при венозна недостатъчност на болните крайници, варикозни язви, хемороиди. Предписва се перорален прием по схема в зависимост от състоянието.

 

Пречистен екстракт от гроздови семена, стандартизиран по отношение на съдържанието на проантоцианови олигомери. Притежават протективен и венотоничен ефект. Предписва се при хронична венозна и лимфатична недостатъчност в доза 1 таблетка 2 пъти на ден.

 

Троксерутин има венотонично (антиварикозно), капиляротонично, антиексудативно и хемостатично действие. Той потиска тромбоцитната агрегация (образуването на тромби). Предписва се при варикозни язви, хронична венозна недостатъчност, хемороиди, повърхностни тромбофлебити, мускулни крампи, болки от травматичен произход (след навяхване, изкълчване, снемане на гипсова превръзка).

 

Прилага се орално под форма на капсули от 300 мг на 12 часа. Троксерутин може да се прилага и под формата на 2 % гел. Нанасянето на гела се извършва два пъти дневно с масажни движения като те са насочени от глезените към коляното за стимулиране на кръвообръщението.