Киселините в стомаха са често срещано състояние. Най-често те не са отделно заболяване. Така се обозначава свръхпроизводството на стомашна киселина в стомаха. Това неприятно състояние е съпроводено с болка и парене зад гръдната кост, връщане на стомашно съдържимо и често оригване.

 

Киселини могат да се появят в резултат на продължителен стрес и неправилна диета, приемът на прекалено много пържени храни както и по време на бременност. Храните и напитките, които могат да предизвикат киселини са: кафе и чай, газирани напитки, алкохол (вина), ябълки, силно ароматни подправки, шоколадови сладкиши, цитрусови плодове, ядки, варива и т.н.


 

За щастие, понякога, неприятните симптоми на стомашните киселини могат да бъдат успокоени лесно дори и без лекарства. Така например пиенето на вода на малки глътки разрежда киселинността в стомаха и намалява дискомфорта. Бананите са плодовете, за които се смята, че защитават лигавицата от стомашните киселина. Парченце варен картоф или морков както и бял хляб също са в състояние да успокоят паренето и болката.

 

Често обаче тези похвати имат кратък или много малък ефект, което налага и включването на медикаменти.

 

Важно е да се уточни, че антиацидите са допълващ продукт към основното лечение. Те имат моментен успокояващ ефект. Самостоятелно, те са неефективни. Антиацидите са много разпространени лекарства, изискват многократен прием – 5,7 пъти дневно. Препоръчва се прием при нужда или 1 до 3 часа след всяко хранене, и преди лягане.

 

Антиацидите, които са алкални соли неутрализират по химичен начин киселината, продуцирана от стомашните клетки. По този начин те намаляват количеството на киселина в стомашния сок и успокояват киселинно-пептичните симптоми.

 

Нежелани ефекти. Антиацидите могат да причинят алкалоза. Продължителното алкализиране на урината създава условия за образуване на камъни в бъбреците. При неутрализирането на стомашната киселина се отделя въглероден диоксид. Това става причина за възникване на метеоризъм (подуване на стомаха), стомашно-чревен дискомфорт , гадене и повръщане.

 

Лекарствени взаимодействия. Антиацидните лекарсва намаляват резорбцията на други едновременно приемани лекарства. Те повлияват резорбцията на някои противогъбични, химиотерапевтици (Ciprofloxacin, Levofloxacin, Moxifloxacin), сърдечни гликозиди, желязосъдържащи лекарства и др. Тези взаимодействия се преценяват като клинично значими във връзка с намалената бионаличност, респективно намален терапевтичен ефект на посочените лекарства. За това интервалът на прием между тях трябва да бъде поне 3 часа. Могат да разрушат в стомаха обвивката на таблетки, предназначени за чревна резорбция, което значително намалява терапевтичния ефект на съответното лекарство. Като алкализират урината забавят елиминирането на лекарства с киселинен характер


Библиография:

Medical Pharmacology at a Glance, 8th Edition
Fundamentals of Clinical Pharmacology