Този тип лекарства потискат кашличния рефлекс като оказват въздействие върху центъра на кашлицата в продълговатия мозък. Използват се само за суха, непродуктивна (без секрети) кашлица. И са абсолютно противопоказани при наличие на обилна секреция, съпроводена с отхрачване, тъй като потискайки кашличния рефлекс се затруднява изхвърлянето й. Това сериозно може да влоши състоянието на болния.

 

Като антитусивни лекарства се използват някои опиодни веществаCodeine, Ethylmorphyne, Dextrometorphan. Те потискат центъра на кашлицата в продълговатия мозък като по този начин намаляват позивите за кашляне.


 

Тяхното използване е ограничено, поради риск от развитието на толеранс и зависимост. Друг страничен ефект при тях е риск от потискане на дихателния център. Съвместната им употреба със седативни, антидепресанти, антихистамини е противопоказана,тъй като нарушават концентрацията, предизвикват замайване, и сънливост. Съществува дори риск от хипертонична криза.

 

Препоръчителната им употреба е кратка – 3 до 5 дни.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Butamirate, Prenoxdiazine са синтетични лекарства, които нямат опиоиден характер.

 

Butamirate има антитусивен, и бронхорелаксиращ ефект. Той потиска центъра на кашлицата в продълговатия мозък, но не предизвикава депресия на дихателния център, не предизвиква привикване. В аптеката можем да го намерим като сироп, таблетки и капки. Много ефективен метод на прилагане е инхалацията с капки.

 

Микронизираните водни пари намаляват дразненето и успокояват кашлицата. Под такава форма лекрството също се усвоява по-бързо.

 

Prenoxdiazine има антитусивно, локално анестетично действие и намалява бронхиалния спазъм. Той не действа върху центъра на кашлицата. Успокоява сухата кашлица, намалявайки усещането за болка и дискомфорт в гърдите.

 

При дразнеща, непродуктивна кашлица трябва да се избягват сухи, непроветрени помещения. Инхалациите с вода, липа, мащерка подобряват състоянието.