Голяма част от лекарствата повлияват условно-рефлекторната дейност, което е от огромно значение при шофиране и работа с големи машини. Средствата, потискащи централната нервна система като невролептици, анксиолитици (особено безнодиазепините), сънотворни и седативни средства, антидепресанти (трициклични, МАО инхибитори), антихистаминни средства и др. водят до удължаване на реакционното време и нарушаване на условните рефлекси (напр. сръчност при работа с машини или реакционно време по време на шофиране) и на моторната координация, предизвикват световъртеж, сънливост, умора, атаксия (липса на координация и способност за пазене на равновесие).

 

По тази причина тези медикаменти не бива да се приемат при шофиране, работа с машини и работа на високи места. Тези техни ефекти подчертано се засилват при едновременното им приемане с алкохол. Те са несъвместими и едновременното им прилагане може да доведе дори до летален изход.


 

Психостимуланти като амфетамин и неговите производни (екстази) могат да доведат до надценяване на възможностите, нарушена представа за реалността и неправилна преценка на ситуацията отстрана на човека, който шофира. Тези ефекти се засилват в комбинация с алкохол. Опиатите като морфин и хероин поради психоседативния си ефект също могат да предизвикат намалена концентрация и понижено внимание, удължават реакционното време. Те могат да са причина за апатия, сънливост, забавена психомоторна активност, страх, тревожност и зрителни нарушения.

 

Кокаинът също е причина за нарушаване на концентрацията и зрението, което води до несигурност при шофиране. Халюциногенните средства като LSD, марихуана и хашиш водят до удължаване на реакционното време, нарушават моторната координация и предизвикват нарушения във възприятията и способността за концентрирана работа.

 

Алкохолът е най-често употребяваният агент, който силно нарушава способността за шофиране. Установено е, че около 5 минути след консумирането на алкохол (особено на гладно) част от него се открива в кръвта, а след 1 до 1,5 час почти цялото количество алкохол вече е преминало в общото кръвообръщение. Попаднал в кръвта, алкохолът достига до всички клетки, тъкани и органи като особено чувствителни към него са мозъчните клетки.

 

Счита се, че 100 г алкохол, консумиран от човек с тегло 70 кг ще бъде разграден за около 10 – 14 часа. Това са приблизителни изчисления и важна роля играят индивидуалните особености на човешкия организъм като пол, възраст, прием на храна, умора, развита толерантност и т.н.