Антихипертензивни лекарства. Mathyldopa е еталон в лечението на хипертония по време на бременност. Клиничните тестове, за определяне нивото на лекарството в кърмата, показват незначителни нива. Това определя Mathyldopa в групата с много нисък риск за кърмачето. Възможно е повишение нивата на пролактин по време на терапията, но това няма да окаже неблагоприятен ефект върху кърменето.

 

Калциевите антагонисти втори избор при лечение на хипертония. Те също са в групата с много малък риск. Nifedipine и Verapamil са представителите, които се използват при кърмачки. Nifedipine може да бъде изписан при проява на много болезнен вазоспазъм на зърната в доза 10-20 мг три пъти дневно.


 

Бета-блокери като Atenolol са в групата с висок риск. Atenolol може да предизвика цианоза, брадикардия и хипотония при бебето. Като алтернатива може да се използват Metoprolol, Propranolol, които са с много нисък риск.

 

NEWS_MORE_BOX

 

ACE-инхибиторите трябва да се избягват по време на кърмене. При липса на друга терапия може да се назначи лечение с Enalapril след първите месеци.

Екскретира се в минимални количества в кърмата.

 

Диуретиците също са с ограничено приложение. Някои от тях могат да повлияят лактацията като намалят количеството на кърмата.

 

Кортикостероиди. Количеството, което се екскретира в кърмата е минимално. Лечението на остри алергични реакции не представлява риск. По-дълго лечение с кортикостероиди трябва да се извършва по-внимателно. Изчакайте поне 3ч. преди следващото кърмене, за да намалите количеството, преминаващо в кърмата.

 

Лекарства, за лечение на заболявания на щитовидната жлеза. Повечето лекари съветват преустановяване на кърменето по време на лечението. Ако посредством терапията се поддържат нормални нива на щитовидните хормони няма причина за спиране на кърменето.

 

Упойки. В момента , в който майката излезе от наркозата и е в състояние да сложи бебето на гърда, няма опасност за кърмачето. Това важи и за анестезията след цезарово сечение. При „зъболекарските упойки“ трябва да се съблюдават нивата на адреналин в тях. Обикновено стоматолозите използват безадреналинови упойки при бременни и кърмачки. Можете да кърмите веднага щом усетите, че упойката не действа.