Използването на  РНК е потенциален начин за лечение на епилепсия, казват учени. Ново научно изследване, представено пред PNAS, разглежда регулирането на РНК с цел контрол на епилепсия и потенциалните нови методи за лечение, използващи РНК.

 

Епилепсията е хронично разстройство на централната нервна система. Тя се характеризира със спонтанни, непроворикари гърчове и припадъци, както и възможни мускулни спазми и промени в поведението. Заболяването може да се появи на всяка възраст и по данни от Световната здравна организация около 50 милиона души в цял свят страдат от епилепсия, като 80% от тях живеят в бедни страни и някои от тях не получават необходимото лечение.Епилепсията и различните ѝ разновидности се проявяват с гърчове, които представляват спонтанно увреждане на невроните в мозъка, карайки ги да изпращат неконтролируемо електрически сигнали във всички посоки. Това спонтанно претоварване причинява характерното тресене на крайниците и в някои случаи, бялата пяна, която се появява при гърчове.


Макар и да има вече разработени лекарства против гърчовете има някои видове епилепсия, които са резистентни към лекарствата. Тези лекарства контролират натриевите канали на клетките, или VGSCs. Тези канали имат съществена роля в контролирането на възбудимостта на невроните, тоест способността им да „изстрелват“ електрически заряд. Тези лекарства работят добре при някои видове епилепсия, но при други, като синдром на Драве, нямат никакъв ефект.


Новото лечение, използващо РНК, може да позволи справянето с различните видове епилепсия. То използва микроРНК, за да повлияе на VGSCs. По-конкретно се работи с микроРНК, наречена miR-335-5p, която чрез различни инжекции може да подобри функцията си. При подобрената функция на mir-335-5p се наблюдават силни резултати в намалянето на гърчовете и припадъците, свързани с епилепсията. При тестове с инхибирането на тази микроРНК в мозъка се наблюдава по-сериозен риск от гърчове и припадъци заради повишаването на възбудимостта на невроните.


Освен положителните ефекти от модулирането на miR-335-5p, учените са открили, че този вид лечение не влияе по никакъв начин на когнитивните способности и поведението, показвайки неговата безопасност за състоянието.

 

Референции:
Heiland, M. (2023, July 18) MicroRNA-335-5p suppresses voltage-gated sodium channel expression and may be a target for seizure control. Retrieved 2023, July 26 from https://doi.org/10.1073/pnas.2216658120