Остеоартритът е често срещано хронично заболяването, което е свързано с болка в ставите. В някои случаи лечението може да изисква хирургична смяна на стави - ендопротезиране. Учени от Китай, Тайван и Австралия са проследили ефектите на метформина - терапевтично средство, използвано за контрол на кръвната захар при диабет тип 2, върху здравето на ставите.

 

Остеоартритът е свързан с болка, ограничена подвижност на ставите и влошено качество на живот при пациентите в напреднала възраст. Заболяването настъпва при износване и дегенериране на ставите и хрущялните повърхности. При изтъняване на хрущялите, костите се трият помежду си и това води до нарушаване в костната структура и износване на ставите. Това е състояние, което е все по-разпространено в световен мащаб, заедно с раковите и сърдечносъдовите заболявания. Трудностите в лечението се изразяват в необходимостта за намиране на терапии, които благоприятстват възстановяването на хрущяла и забавят прогресията на заболяването.


 

Диабет тип 2 е друго хронично заболяване със социално значение. То изисква ефективен контрол на кръвната захар и превенция на усложненията. Често първо средство на избор при лечение на диабет тип 2 е метформинът. За целите на анализа са били проследени данните от 69 706 пациенти, на които е била поставена диагнозата диабет тип 2 в Тайван за периода между 2000 и 2012 г. Необходимостта от ендопротезиране е била сравнена между пациентите, които са приемали метформин и тези, на които не е била назначена терапия. Средната възраст на участниците е била 63 години и по-голямата част от тях са били жени. Около 90% от случаите на остеоартрит са изисквали ендопротезиране.

 

Установено е, че употребата на метформин като част от терапията за диабет тип 2, е била свързана със значително понижена необходимост от ставно ендопротезиране. Това откритие е подчертало терапевтичните ползи от метформина при пациенти с остеоартрит. Това лечение не само допринася за ефективния контрол на кръвната захар, но и има действие срещу възпалението и процесите на стареене. Установено е, че метформинът допринася за лечение на остеоартрит, тъй като понижава възпалението, модулира автофагията - процесите на “самоизяждане” на клетките, предотвратява оксидативния стрес, предизвикан от натрупването на свободни радикали. Освен това, този терапевтичен подход позволява значително облекчение на болката.

 

Референции:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteoarthritis/symptoms-causes/syc-20351925

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36081941/