През изминалата година, 27-годишен пациент е бил диагностициран с язвен колит, за който лекарите препоръчват подлагането на операция.

Вместо нея, обаче младият мъж е подложен на нов вид лечение, включващо филтриране на фекалии в червата му.

След този вид меко казано странно лечение, мъжът се чувства много добре и споделя, че проблемът му с ходенето до тоалетната вече не стои на дневен ред.

Джим е един от многобройните пациенти, които се доверяват на този вид терапия, означаван като фекална трансплантация на микрофлора (FMT).

Целта на терапията е да се изчистят червата на болния, чрез действието на бактериите от микрофлората на здрав човек.

Техниката е показала най-обещаващи резултати при лечение на хора, заразени с Clostridium. Този вид бактерия, колонизира червата на хората и проявява висока резистентност към антибиотиците.

Резултатите от клинично изпитване, обхващащо FMT за лечение на хора с повтарящи се инфекции също са обещаващи.

Петнадесет от общо 16 души, подложени на трансплантации са били излекувани от своите инфекции, в сравнение с 4 на 13 пациенти, получаващи стандартни антибиотици.

 

NEWS_MORE_BOXНяколко доклада за отделни случаи предполагат, че FMT също може да облекчи възпалително заболяване на червата, включително болест на Крон и улцерозен колит.

Някои от изследователите предполагат, възможните ползи за хора с автоимунни заболявания и Паркинсон, но клинични проучвания все още предстоят да бъдат направени.

Пред пациентите стои въпросът за регулирането на този вид терапия на държавно ниво. В страни като САЩ и Канада, правилата са строги и процедурите подлежат на стриктен контрол.

Не така, обаче стоят нещата при редица други държави, в които инициативата остава изцяло в ръцете на пациентите.