Лечение със стволови клетки при диабет тип 1 дава обнадеждаващи резултати. Диабет тип 1 е автоимунната форма на заболяването, при която клетките, произвеждащи инсулин, са унищожени. В панкреаса само β клетките в островчетата на Лангерханс секретират инсулин.

 

При клинично проучване на клетъчно ниво биотехнологичната компания Vertex постига регулиране производството на инсулин и нормализиране нивата на кръвната захар без употребата на лекарства.


 

С помощта на протокол, разработен в Харвард, ембрионалните стволови клетки са били трансформирани in vitro в β клетки на панкреаса при 64-годишен американец.

 

Те се инжектират в кръвния поток и заместват дефектните клетки в панкреаса

 

Клетъчна трансплантация за терапия на диабет тип 1

Дозата на пептид-С - малък протеин, синтезиран по същото време и в същото количество като инсулина, който служи като маркер за активността на β клетките на панкреаса, се повишава от 0 до 280 и 560 pmol/L, по време на гладуване и съответно по време за хранене.

 

Всеки ден преди трансплантацията, пациентът е трябвало да инжектира 30 до 34 единици инсулин, но сега се нуждае само от три единици.

 

Следващата стъпка ще се състои в приложение на този терапевтичен подход при 17 допълнителни пациенти, лекувани в независими центрове.

 

Ако учените успеят да възпроизведат същите резултати при други пациенти, тогава диабет тип 1 ще може да бъде добре лекуван чрез диференцирана трансплантация на стволови клетки, но с цената на имуносупресивно лечение през целия живот.

 

Учените също работят в посока да направят имунната система толерантна към трансплантирани стволови клетки.

 

Какви са успехите при използването на стволови клетки за лечение да диабет тип 1 при други компании?

ViaCycle - друга компания, специализирана в лечението на диабет тип 1, е тествала няколко устройства за защита на стволовите клетки на имунната система в мембрана, но засега без окончателни резултати.

 

Екип от Националния институт по здраве и медицински проучвания - Inserm в Лил, Франция е обявил много обнадеждаващи резултати пет години след трансплантация на клетки от панкреаса, които произвеждат инсулин, при пациенти с тежка форма на диабет тип 1.

 

През 2004 г. екип на Inserm, ръководен от Франсоа Пату е обявил успеха на трансплантация на панкреатични клетки при пациент с диабет тип 1.

 

Пет години по-късно 14 пациенти с диабет са се възползвали от тази нова техника с много задоволителни резултати.

 

Всички лекувани пациенти са имали тежка форма на диабет тип 1 без никаква налична инсулинова секреция.

 

След 3 до 6 години проследяване, 11 пациенти - 79% са показали задоволителен гликемичен контрол, уточнява Франсоа Пату.

 

При осем от тях този резултат е бил възможен без никаква допълнителна терапия с инсулин

 

Терапия при най-сериозните случаи

Необходимостта от мощно лечение срещу отхвърляне на присадката остава основна пречка за развитието на техниката.

 

Това ограничение изисква внимателно наблюдение за бързо откриване и лечение на усложнения - инфекциозни или туморни - благоприятствани от намаляването на имунната защита.

 

За изследователите този нов подход остава запазен за най-нестабилните форми на диабет, при които е засегната прогнозата за здравното състояние на пациента.

 

Източници:

https://www.futura-sciences.com/sante/actualites/diabete-diabete-type-1-espoir-greffes-cellules-souches-apres-premier-succes-20405/

https://www.clinicaltrialsarena.com/analysis/vertex-stem-cell-therapy-diabetes-cure/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25303535/

https://www.jci.org/articles/view/158305#B3