Ларинксът се намира между задната част на гърлото и трахеята. В самия ларинкс са разположени гласните струни. Когато те се възпалят или раздразнят, ларинксът също се възпалява. 
 
Възпалението на ларинкса, или гласовата кутия, е познато като ларингит или възпалено гърло. Състоянието води до изменение на гласа – той започва да звучи дрезгаво. Може да звучи грубо, по-дълбоко от обикновено или да се стигне до неговата загуба. 
 
Различават се два вида ларингит – остър и хроничен. Острият ларингит обикновено е заболяване, което се лекува лесно. Възможните причини за остър ларингит могат да бъдат: вирусна инфекция, подобна на тази, която причинява настинката, прекомерно използване на гласните струни и бактериална инфекция.
 
Хроничният ларингит може да трае повече от три седмици. Най-често се предизвиква от дразнители като прах, алергени, пушек и химически изпарения. Хроничният ларингит може да се дължи и на киселинен рефлукс, проблеми с носа и синузит, увреждане на нервите, възли на гласните струни, тютюнопушене или прекомерна консумация на алкохол. 
NEWS_MORE_BOX
 
Ларингитът често отзвучава от самосебе си, без да има нужда от лечение. Най-добрият лек за ларингит е здравословният начин на живот, който подобрява имунната система. Ако състоянието е упорито, понякога са необходими антибиотици. 
 
Как може да се предотврати появата на ларингит? Не трябва да се напрягате, докато говорите; трябва да се пречиства въздухът, който дишате; да се откаже тютюнопушенето и да се стои настрана от пушачи; да се консумират големи количества вода; да не се „прочиства“ гърлото често, тъй като води до поглъщане на ларинкса; да се избягва контакт с хора, които имат настинка или някакъв вид респираторна инфекция.