Лаймската болест се предизвиква от ухапване от кърлежи, които са заразени със спирохети Borreliа burgdorferi. Тази инфекция предизвиква кожни, неврологични и сърдечни симптоми и се лекува с антибиотици, които понякога имат сериозни странични ефекти.

 

Нов антибиотик, чиято ефективност е установена при проучване, проведено от американски учени и публикувано на 6.10.2021 г. в сп. Cell е показан при лечение на Лаймска болест.


 

Това е хигромицин А, който е открит през 1953 г., но никой не се е интересувал толкова от него поради ниската му ефективност при бактериални инфекции, пояснява Ким Луис, ръководител на изследването. Въпреки това е установена значителна ефективност на този антибиотик срещу спирохети.

 

За разлика от широкоспектърните антибиотици, каквито са амоксицилин и доксициклин, които могат да модифицират чревната микрофлора и да благоприятстват резистентността към антибиотици, хигромицин А не е показал признаци на токсичност при високи дози, което го определя като сигурно и ефикасно средство срещу Лаймска болест.

 

Ако този селективен антибиотик представлява надежда в ефективното лечение на Лаймска болест, екипът от учени смята, че той би могъл да подпомогне за отстраняване на заболяването в околната среда.

 

Предишно изследване е показало, че поставянето на примамки, съдържащи доксициклин в рискови зони, заразени от кърлежи, е позволило да се елиминира заболяването при 87% от гризачите и при 94% от кърлежите Ixodes.

 

Прилагането и разпръскването на антибиотици на големи територии е непостижимо и неправилно поради риск от резистентност към антибиотиците.

 

Според учените това би могло да се осъществи при поставянето на примамки с хигромицин, тъй като ефективността му срещу други видове бактерии е малка и не би се намесил в резистентността към антибиотици.

 

Надежди за лечението на сифилис

Авторите на проучването поясняват важността на откритието им и въпреки че ваксинацията срещу Лаймска болест все още е в процес на проучване, би могла да защити ваксинираните, проблемът е много по-комплексен и чрез нея не се разрешава неговата същност.

 

Освен това те са наблюдавали, че хигромицин А е също ефективен срещу Treponema pallidum, спирохетата, причиняваща сифилис.

 

Treponema pallidum става все по-устойчива към използваните методи на лечение и хигромицин А е потенциален кандидат за ново ефективно лечение на тази половопредавана болест, която все повече се разпространява в Европа.

 

Източници:

www.doctissimo.fr 

https://www.nature.com/articles/d41586-021-02716-y