Лабиринтитът е възпаление на вътрешното ухо, или костния лабиринт, което може да доведе до загуба на стабилност и замаяност. Може също така да се почувствате изтощени и болни. Някои хора е възможно да изпитат шум в ушите, познат като тинитус, или да се увреди слухът им.
 
Ухото се състои от три части – външно, средно и вътрешно ухо. Вътрешното ухо се състои от кухини, пълни с течност, познати като „костен лабиринт“. Той е съставен от охлюва, който изпраща звука, и полукръгли канали и кухина, които „усещат“ движението на главата
 
Когато главата промени своята позиция, течността, която се намира в тях, започва да се движи. Малките косъмчета, които се намират по стените на полукръглите канали и кухината, са обградени от течност, наречена „купола“. Когато тя се движи, задвижва и косъмчетата. По този начин се изпращат сигнали към мозъка, след което той се наглася към новата позиция.
 
Мозъкът използва информация от очите, ставите, мускулите и вътрешното ухо, за да установи позицията на тялото. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Ако страдате от лабиринтит, то съобщенията от вътрешното ухо не отговорят на реалната позиция на тялото. Малките косъмчета, намиращи се в полукръглите канали, са „задействани“ от копулата да изпращат сигнали, че се движите, дори и когато това не е така. 
 
Те не съвпадат с това, което виждат очите, нито с информацията от ставите. Тези смесени съобщения са причината за замаяността, която изпитват засегнатите от състоянието.