Американски онколози от Университета на Минесота са установили,  късното майчинство повишава риска от развитие на онкологични заболявания при децата, предаде ИТАР-ТАСС.
 


Резултатите от изследването показват, че възрастта на родителите и най-вече на майката, е един от факторите за онкологично заболяване в ранна детска и дори бебешка възраст.
 


Събирането на данни продължило от 1980 до 2004 година, като проучването обхванало близо 17 хиляди деца, на които била поставено диагноза рак  преди навършване на 14 години.
 Получените резултати били сравнени с тези  получени от  изследването на повече от  57 хиляди здрави деца.

 

Експертите констатирали, че с нарастването на възрастта на майката с пет години, риска от  развитие на някои от най-разпространените ракови заболявания нараства  със 7-10%. Интересно било, че възрастта на бащата не влияе върху туморогенезата и не се свързва с повишаването на риска от рак при децата.
 


Авторите на проучването считат, че възрастовите промени на хормонално равнище и грешките в ДНК-материала, натрупани с възрастта,  са отговорни за предаването на  дефектни гени в потомството. Генетичните грешки провокират развитието на ракови клетки в съвсем ранна възраст. Така експертите обясняват развитието на ракови заболявания в съвсем ранна възраст, преди да са се акумулирали вредните фактори от средата.
 


Механизмът на наследствена мутация се съгласува с изводите на лекарите, че майчината възраст оказва най-силен ефект върху вероятността от развитието на детски рак.